2013/09/27

Bigos z cukini z purée z ziemniaków

Składniki:
  • 1 średnia cukinia,
  • 1 cebula,
  • połowa dużej papryki,
  • ząbek czosnku,
  • 1 laska kiełbasy,
  • 2 duże pomidory,
  • przyprawy :sól, pieprz, pieprz ziołowy
Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Gdy się przyrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę , paski papryki, pokrojoną w kostkę cukinię  oraz ząbek czosnku. Całość doprawiamy przyprawami. Dusimy do miękkości cuknię i dopiero wtedy dodajemy pomidory. Obieramy je ze skórki( sparzyć wrzątkiem) i kroimy w kostkę. Całość dusimy 10 min.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedzamy, dodajemy łyżkę masła i zgniatamy do uzyskania gładkiej masy.