2013/09/27

Cukiniowe paski pachnące pietruszką

Cukiniowe paseczki są szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne, dlatego doskonale nadają się jako dodatek do piątkowego obiadu- jajko sadzone i ziemniaki z koperkiem .


 Składniki:
  • 1 średniej wielkości cukinia,
  • pęczek świeżej pietruszki lub 2 łyżki mrożonej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  •  sól i pieprz
Przygotowanie:

Cukinię należy przekoić wzdłuż i pokroić na cienkie paski (kształt zapałek) jak na zdjęciu poniżej:




Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną cukinię, gdy będzie miękka (nie może się rozłazić), dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekaną drobno pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.