2013/09/27

Eksplozja smaku- cukinia nadziewana po brzegi


Cukinia faszerowana mięsem mielony, ryżem i warzywami jest nieco pracochłonną, ale jakże smaczną propozycją obiadu. W zależności od naszym upodobań związanych z mięsem można wieprzowinę zamienić na drób, który jest delikatniejszym i dietetycznym mięsem. Natomiast jeśli nie przepadamy za mięsem można zrobić wegetariańską wersję tego dania. 


 Składniki:
  • 1 lub 2 średniej wielkości cukinie,
  • 30 dag łopatki wieprzowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • połowa papryki,
  • średnia cebula,
  • duży pomidor,
  • 3 garście ryżu sypkiego,
  • 1 gałązka bazylii,
  • sól i pieprz,
  • szczypta mielonego kminku i oregano,
  • 3 plasterki sera żółtego
Przygotowanie:





 Cukinie przekroić w poprzek, wydrążyć środek łyżką. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć "łódeczki" z cukinii i gotować do miękkości.  Ryż ugotować al dente, mięso podsmażyć na cebuli i czosnku, doprawić ziołami . Pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paski. Do mięsa dodać pomidora, ryż, paprykę i pokrojony w kostkę środek cukinii.  
W naczyniu żaroodpornym  ułożyć cukinię z wydrążonym środkiem, nakładać farsz i pokrojony w paski ser żółty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 15 min .