Eksplozja smaku- cukinia nadziewana po brzegi
Cukinia faszerowana mięsem mielony, ryżem i warzywami jest nieco pracochłonną, ale jakże smaczną propozycją obiadu. W zależności od naszym upodobań związanych z mięsem można wieprzowinę zamienić na drób, który jest delikatniejszym i dietetycznym mięsem. Natomiast jeśli nie przepadamy za mięsem można zrobić wegetariańską wersję tego dania.
Składniki:
- 1 lub 2 średniej wielkości cukinie,
- 30 dag łopatki wieprzowej,
- 2 ząbki czosnku,
- połowa papryki,
- średnia cebula,
- duży pomidor,
- 3 garście ryżu sypkiego,
- 1 gałązka bazylii,
- sól i pieprz,
- szczypta mielonego kminku i oregano,
- 3 plasterki sera żółtego
Przygotowanie:
Cukinie przekroić w poprzek, wydrążyć środek łyżką. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć "łódeczki" z cukinii i gotować do miękkości. Ryż ugotować al dente, mięso podsmażyć na cebuli i czosnku, doprawić ziołami . Pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paski. Do mięsa dodać pomidora, ryż, paprykę i pokrojony w kostkę środek cukinii.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć cukinię z wydrążonym środkiem, nakładać farsz i pokrojony w paski ser żółty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 15 min .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz