- 30 dag karkówki lub schabu,
- 2 papryczki chili,
- wywar z jarzyn,
- cebula średniej wielkości,
- słodka papryka
Mięso szynkowe należy pokroić w drobną kostkę i przyprawić ( pieprz ziołowy, czosnek, zioła prowansalskie) .
Kolejnym krokiem jest usmażenie cebulki na oleju i duszenie mięsa na małym ogniu przez 15 min.
W czasie, gdy mięso będzie się dusiło, przygotujmy wywar na zupę. Obieramy marchewkę i pietruszkę, dodać świeży liść selera i pora. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, natomiast paprykę słodką w paseczki i z przygotowanych warzyw gotujemy wywar. Dodajemy 4 ziarenka pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego,1 liść laurowy, połowę cebuli i 1 ząbek czosnku. Całość gotujemy w garnku do miękkości warzyw.
Kiedy wywar będzie odpowiedni dodajemy poddusznone mięso i całość gotujemy przez godzinę, do zaostrzenia smaku dodajemy papryczki chili pokrojone w drobną kosteczkę. Do wywaru z mięsem należy dodać kostkę rosołową i całość zagęścić mąką i śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz