2013/09/10

Piernik nadziany wiśniami

 Porcja na 2 rynienki


Składniki:
  • 4 jajka,
  • 2 szklanki cukru,
  • 4 łyżki kakao,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki dżemu(wiśniowy, agrestowy),
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 12 łyżek oleju lub 1 roztopiona kostka margaryny,
  • 4 szklanki mąki,
  • cukier wanilinowy,
  • rodzynki
Przygotowanie:

Jajka zmiksować z cukrem na gładką masę, dodać tłuszcz, mleko, mąkę. Następnie delikatnie wymieszać, dodać pozostałe składniki. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasta należy natłuścić rynienki na ciasto(najlepiej margaryną). Wlać ciasto do rynienek, piekarnik nastawić na 200 stopni(na początku przez 15 min) , następnie zmniejszyć do 150 stopni i piec w tej temperaturze przez godzinę.