2013/09/15

Kurczak po chińsku z warzywami

Składniki:
  • 2 filety z kurczaka,
  • por, 3 marchewki, 2 pietruszki, połowa cebuli, papryka żółta i czerwona,
  • 4 garście sypkiego ryżu,
  • przyprawy: curry, imbir, sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • opakowanie Fix Knorr do dań chińskich lub karczaka po chińsku
Przygotowanie:

 Kurczaka kroimy w drobną kostkę i marynujemy, wstawiamy na godzinę do lodówki.
Warzywa: por(tylko biała część) kroimy w talarki, marchewkę i pietruszkę w słupki, cebulę w pół krążki, a paprykę w paski. 



Po godzinie wyjmujemy kurczaka i smażymy do miękkości.
Gotowanie ryżu:
4 garście ryżu zalać ciepłą wodą, aby przepłukać ryż, po wylaniu wody zalać ponownie, ale tym razem zimną wodą, posolić płaską łyżeczką soli i dodać łyżkę oleju. Gotować od czasu do czasu dolewać wodę i nie zapominać pomieszać!
Na drugiej patelni udusić warzywa, następnie do miękkich warzyw dodać kurczaka, doprawić imbirem, pieprzem i solą. W garnuszku wymieszać 300 ml wody i Fix Knorr, dolać do warzyw z kurczakiem- dzięki temu zagęścimy zawartość patelni.
Po ugotowaniu do ryżu dodać na czubek łyżeczki curry (dla koloru), wymieszać i  wyłoży  na talerz, polać zawartością z patelni.