Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- por, 3 marchewki, 2 pietruszki, połowa cebuli, papryka żółta i czerwona,
- 4 garście sypkiego ryżu,
- przyprawy: curry, imbir, sól, pieprz,
- oliwa z oliwek,
- opakowanie Fix Knorr do dań chińskich lub karczaka po chińsku
Kurczaka kroimy w drobną kostkę i marynujemy, wstawiamy na godzinę do lodówki.
Warzywa: por(tylko biała część) kroimy w talarki, marchewkę i pietruszkę w słupki, cebulę w pół krążki, a paprykę w paski.
Gotowanie ryżu:
4 garście ryżu zalać ciepłą wodą, aby przepłukać ryż, po wylaniu wody zalać ponownie, ale tym razem zimną wodą, posolić płaską łyżeczką soli i dodać łyżkę oleju. Gotować od czasu do czasu dolewać wodę i nie zapominać pomieszać!
Na drugiej patelni udusić warzywa, następnie do miękkich warzyw dodać kurczaka, doprawić imbirem, pieprzem i solą. W garnuszku wymieszać 300 ml wody i Fix Knorr, dolać do warzyw z kurczakiem- dzięki temu zagęścimy zawartość patelni.
Po ugotowaniu do ryżu dodać na czubek łyżeczki curry (dla koloru), wymieszać i wyłoży na talerz, polać zawartością z patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz