2013/09/27

Sałatka caprese

Pomidory, ser mozarella i świeża bazylia to podstawowe i jedyne składniki tej lekkiej sałatki. Robiona z najlepszych składników jest jedną z potraw kuchni włoskiej. Warto polać ją oliwą z oliwek i posypać świeżo mielonym pieprzem. Podana na ładnym półmisku zachwyci swoją prostotą najbardziej wymagających gości.

Czas przygotowania: 15 min


Składniki: 
  • 2 opakowanie sera mozzarella ,
  • 3 duże pomidory malinówki ,
  • gałązka bazylii ,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz i sól
Przygotowanie:

Pomidory sparzyć i obać ze skórki , pokroić w plastry. Mozzarellę także  pokroić w plastry.
Na talerzu układać plastrami na przemian pomidory, mozzarellę i listki bazylii. Sałatkę polać oliwą i przyprawić pieprzem i solą.