Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 15 dag boczku,
- 3 gałązki rozmarynu lub suszone igiełki,
- 15 dag pieczarek,
- 1 duża cebula,
- sól, pieprz,
- małe wykałaczki,
- 4 garście kaszy gryczanej,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek
Kurczaka kroimy na skos w paski, marynujemy w przyprawach i oliwie , przysmażamy na złocisty kolor z obu stron na patelni.
Pieczarki należy pokroić w grubszą kostkę i poddusić na cebuli.
Boczek pokroić na cienkie plasterki i owinąć nim podsmażonego kurczaka. Wbić wykałaczkę.
Do naczynia żaroodpornego wlać olej, dodać pieczarki i ułożyć na nich kurczaka owiniętego boczkiem. Całość posypać rozmarynem, pieprzem ziołowym i cząbrem. Piec 40 min w temp. 150 stopni.
Przygotowanie kaszy: 4 garście kaszy zalać wrzątkiem w celu przepłukania. Następnie przepłukaną kaszę zalać zimną wodą, posolić łyżeczką soli i gotować do miękkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz