2013/09/27

Kurczak owijany boczkiem pachnący rozmarynem

Składniki:   

  • 2 filety z kurczaka,
  • 15 dag boczku
  • 3 gałązki rozmarynu lub suszone igiełki
  • 15 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • małe wykałaczki
  • 4 garście kaszy gryczanej
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:

Kurczaka kroimy na skos w paski, marynujemy w przyprawach i oliwie ,  przysmażamy na złocisty kolor z obu stron na patelni.
Pieczarki należy pokroić w grubszą kostkę i  poddusić na cebuli.
Boczek pokroić na cienkie plasterki i owinąć  nim podsmażonego kurczaka. Wbić wykałaczkę.
Do naczynia żaroodpornego wlać olej, dodać pieczarki i ułożyć na nich kurczaka owiniętego boczkiem. Całość posypać rozmarynem, pieprzem ziołowym i cząbrem. Piec 40 min w temp.  150 stopni.
Przygotowanie kaszy: 4 garście kaszy zalać wrzątkiem w celu przepłukania. Następnie przepłukaną kaszę zalać zimną wodą, posolić łyżeczką soli i gotować do miękkości.