2013/09/27

Koreczki z pomidorków koktajlowych i mozzarelli

Koreczki z pomidorków koktajlowych i mozzarelli doskonale nadają się jako przekąska oraz lekka, dietetyczna kolacja. Oliwa z czosnkiem i cząstkami pieprzu kolorowego nada tym koreczkom lekko czosnkowy smak. 


Składniki:
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • pół opakowania sera mozzarelli,
  • gałązka bazylii,
  • oliwa z pieprzem i czosnkiem,
  • sól,
  • bagietka
Przygotowanie:

Pomidorki koktajlowe należy umyć i przekroić na pół, natomiast mozzarellę kroimy w kostkę. Na wykałaczkę  nabijamy bazylię, a następnie jedną połówkę pomidorka,  kostkę mozzarelli i przykrywamy drugą połówką pomidorka . Identycznie postępujemy z pozostałymi pomidorkami i mozzarellą. Koreczki układamy na talerzu i polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą  i pieprzem ziołowym.



Bagietkę lub bułkę  należy przekroić według uznania, podpiec w nagrzanym piekarniku do chrupkości pieczywa, posmarować masłem czosnkowym.