Składniki:
- pół główki kapusty,
- 1 cebula,
- 2 kostki słoniny,
- 4 garście makaronu Łazanki,
- pieprz i sól
W czajniku zagotować wodę, kapustę należy przekroić i jedną połowę drobno poszatkować.
Następnie do garnka należy wsypać poszatkowaną kapustę i zalać ją wrzątkiem. Gotować do momentu, kiedy kapusta będzie miękka. Po obraniu cebuli pokroić ją w kostkę razem ze słoniną.
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na słoninie do momentu wytopienia tłuszczu i przyrumienienia cebuli.
W oddzielnym garnku ugotować makaron łazanki według przepisu na opakowaniu.
Po ugotowaniu kapusty należy ją odcedzić i przesypać do dużego garnka, dodać słoninę i cebulę oraz ugotowany makaron. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
Moja mama robi sama makaron :) uwielbiam whoooozanki :)
OdpowiedzUsuńMi najbardziej smakują odsmażane na patelni sprobuj;]
Usuńoj tak:) takie najlepsze :)
OdpowiedzUsuń