Składniki:
- 1/2 kostki margaryny,
- 1/2 kostki smalcu,
- 60 dag mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru kryształu,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 2 żółtka,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżki octu
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, smalec, żółtka i pozostałe składniki. Kroić nożem do rozdrobnienia składników, a następnie wyrobić ciasto.
Gotowe ciasto przekroić na 4 części. 1 część zostawić na wierzchu pozostałe włożyć do lodówki. Przygotować foremki na ciastka i wypełniać ciastem foremki.
Piekarnik nagrzać do temp 200 stopni, orzeszki należy piec przez 10 min do zarumienienia ciasta.
Masa orzechowa:
- 20 dag orzechów mielonych,
- 3 jaja,
- szklanka cukru,
- 3/4 kostki masła,
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej i parzonej
Jedną połówkę ciasteczek orzechowych wypełnić masą i dodać wiśnię ze słoika.
Połówkę wypełnioną masą i z wiśnią przykładać drugą połówką. Gotowe orzeszki maczać w gorącej polewie czekoladowej, w wiórkach kokosowych i mielonych orzechach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz