2013/12/18

Orzeszki w polewie czekoladowej z mielonymi orzechami

Orzeszki są, to ciasteczka, które razem z pierniczkami są tradycyjnymi wypiekami  osładzającymi  święta  Bożego Narodzenia. Te wypieki swoją nazwę wzięły od orzecha, którego kształt przypominają te ciastka. Również masa robiona jest z dodatkiem orzechów włoskich. Zmielone orzechy  stosuje się też do obtaczania zanurzonych orzeszków w polewie czekoladowej.

Składniki:
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 1/2 kostki smalcu,
  • 60 dag mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru kryształu,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 2 żółtka,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki octu
Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, smalec, żółtka i pozostałe składniki. Kroić nożem do rozdrobnienia składników, a następnie wyrobić ciasto.



Gotowe ciasto przekroić na 4 części. 1 część zostawić na wierzchu pozostałe włożyć do lodówki. Przygotować foremki na ciastka i wypełniać ciastem foremki.



Piekarnik nagrzać do temp 200 stopni, orzeszki należy  piec przez 10 min do zarumienienia ciasta.


Masa orzechowa:

  • 20 dag orzechów mielonych,
  • 3 jaja,
  • szklanka cukru,
  • 3/4 kostki masła,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej i parzonej
Orzechy mielone spażyć gorącym mlekiem. Jaja z cukrem i kawą ubijać w garnku na parze. Wystudzić. W misce utrzeć masło, dodać wystudzoną masę z jaj, cukru i kawy. Ucierać, dodać mielone orzechy.

Jedną połówkę ciasteczek orzechowych wypełnić masą i dodać wiśnię ze słoika.



Połówkę wypełnioną masą i z wiśnią przykładać drugą połówką. Gotowe orzeszki maczać w gorącej polewie czekoladowej, w wiórkach kokosowych i mielonych orzechach.