2014/03/14

Placuszki marchewkowo-ziemniaczane z natką pietruszki

Placuszki marchewkowo-ziemniaczane są ciekawym pomysłem na bardzo szybki obiad. Przepis ten  znalazłam na stronie www.doradcasmaku.pl. Dodałam  natkę  pietruszki, która urozmaiciła zarówno smakiem,  jak i wyglądem moje danie. Doskonale komponują się  i smakują ze śmietaną.

Porcja dla 1 osoby: 8 placków

Składniki:
  • 1 duża marchewka,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • 2 niewielkie ziemniaki,
  • mała cebula,
  • sól, pieprz kolorowy, cynamon, imbir,
  • jajko,
  • kopiata łyżka mąki pszennej,
  • olej do smażenia
Przygotowanie:




Marchewkę należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W oddzielnej misce obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki  ziemniaki i cebulę. Przełożyć je na sitko i wycisnąć sok. Po wyciśnięciu ziemniaki i cebulę dodać do marchwi.




Warzywa przyprawić odpowiednią ilością przypraw tj. szczypta soli, świeżo zmielony pieprz kolorowy, 1/4 łyżeczki cynamonu  i imbiru. Całość wymieszać z jajkiem i kopiatą łyżką mąki. Po dokładnym wymieszaniu składników rozgrzać na patelni olej. Stołową łyżką rozkładać placki na rozgrzanym oleju i spłaszczać je. Smażyć ok 2-3 min z obu stron. Podawać ze śmietaną.