Porcja dla 1 osoby: 8 placków
Składniki:
- 1 duża marchewka,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- 2 niewielkie ziemniaki,
- mała cebula,
- sól, pieprz kolorowy, cynamon, imbir,
- jajko,
- kopiata łyżka mąki pszennej,
- olej do smażenia
Marchewkę należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W oddzielnej misce obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki ziemniaki i cebulę. Przełożyć je na sitko i wycisnąć sok. Po wyciśnięciu ziemniaki i cebulę dodać do marchwi.
Warzywa przyprawić odpowiednią ilością przypraw tj. szczypta soli, świeżo zmielony pieprz kolorowy, 1/4 łyżeczki cynamonu i imbiru. Całość wymieszać z jajkiem i kopiatą łyżką mąki. Po dokładnym wymieszaniu składników rozgrzać na patelni olej. Stołową łyżką rozkładać placki na rozgrzanym oleju i spłaszczać je. Smażyć ok 2-3 min z obu stron. Podawać ze śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz