Składniki:
- pół główki kapusty pekińskiej,
- 2 marchewki,
- biała część pora(niewielkiego),
- duże jabłko,
- sok z 2 plasterków cytryny,
- pieprz, sól,
- natka pietruszki,
- 3-4 łyżek oliwy z oliwek
Pora pokroić w pół plasterki i zasolić, zostawić na 4 min. Marchew obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Jabłko obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Kapustę pekińską oberwać z pierwszych liści, jeśli są nadpsute. Przekroić wzdłuż, jedną połówkę poszatkować drobno. W misce wymieszać poszatkowaną kapustę, starte na tarce jabłko i marchew oraz pokrojonego pora. Całość skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć, posypać pokrojoną natką pietruszki i polać oliwą z oliwek. Surówkę wymieszać i odstawić do lodówki na 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz