2014/03/07

Surówka z kapusty pekińskiej

Doskonałym dodatkiem do obiadu jest lekka, smaczna i jakże bogata w witaminy surówka z kapusty pekińskiej. Składnikami tej surówki są : marchewka, por, jabłko, sok z cytryny i  natka pietruszki. Ta surówka świetnie pasuje do obiadu,  ale może też  być szybką przekąską.

Składniki:
  • pół główki kapusty pekińskiej,
  • 2 marchewki,
  • biała część pora(niewielkiego),
  • duże jabłko,
  • sok z 2 plasterków cytryny,
  • pieprz, sól,
  • natka pietruszki,
  • 3-4 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:

Pora pokroić w pół plasterki i zasolić, zostawić na 4 min. Marchew obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Jabłko obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Kapustę pekińską oberwać z pierwszych liści, jeśli są nadpsute. Przekroić wzdłuż,  jedną połówkę poszatkować drobno. W misce wymieszać poszatkowaną kapustę, starte na tarce jabłko i marchew oraz pokrojonego pora. Całość skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć, posypać pokrojoną natką pietruszki i polać oliwą z oliwek. Surówkę wymieszać i odstawić do lodówki na 10 min.