2014/04/18

Pychotka

Pychotka, to ciasto, które można upiec na rożne okazje. Jego przygotowanie nie jest trudne, lecz wymaga więcej czasu, gdyż składa się z dwóch oddzielnie pieczonych części  i masy. Efektem końcowym jest pyszne ciasto, które ładnie przyozdobione według inwencji twórczej autora doskonale pasuje na wielkanocny stół tudzież imieniny. 

Składniki:
  • 400 g  mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • opakowanie proszku  do pieczenia,
  • szczypta amoniaku,
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 słoik powidła śliwkowego,
1 ciasto :
  • 100 g kokosków,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 
  • 100 g cukru pudru,
  • 3 białka
2 ciasto:
  • 100 g cukru pudru,
  • 3 białka
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, siekać z masłem. Dodać cukier, żółtka, proszek i amoniak rozpuszczony w śmietanie. 
Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na oddzielną blachę, posmarować powidłem.
Na 1 ciasto na powiodło dać ubitą pianę z 3 białek połączoną z 10 dag cukru pudru, 100 g kokosków i  2 łyżkami skrobi  ziemniaczanej.
Na 2 ciasto na powidło dać ubitą pianę z 3 białek połączoną z 10 dag cukru pudru oraz 100 g  zmielonych orzechów.
Ciasta piec w temp. 170  stopni przez 30 min. Po wystudzeniu placki połączyć masą budyniową. Pychotkę można przyozdobić według uznania  np. polewą czekoladową.