Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 50 g cukru pudru,
- 4 żółtka,
- opakowanie proszku do pieczenia,
- szczypta amoniaku,
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 słoik powidła śliwkowego,
1 ciasto :
- 100 g kokosków,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 100 g cukru pudru,
- 3 białka
2 ciasto:
- 100 g cukru pudru,
- 3 białka
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, siekać z masłem. Dodać cukier, żółtka, proszek i amoniak rozpuszczony w śmietanie.
Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na oddzielną blachę, posmarować powidłem.
Na 1 ciasto na powiodło dać ubitą pianę z 3 białek połączoną z 10 dag cukru pudru, 100 g kokosków i 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej.
Na 2 ciasto na powidło dać ubitą pianę z 3 białek połączoną z 10 dag cukru pudru oraz 100 g zmielonych orzechów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz