Składniki:
- 200 g masła,
- 4 duże jaja,
- 100 gcukru pudru,
- 1 cytryna,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- łyżka rodzynek,
- 150 g mąki pszennej,
- 100g skrobii ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- masło do wysmarowania formy,
- bułka tarta
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Cytrynę sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na małych oczkach tarki, odcisnąć sok do miseczki.
Do miski należy przełożyć pokrojone w kostkę masło. Ucierać mikserem do uzyskania jednolitej, maślanej konsystencji. Dodać żółtka, zmiksować. Wsypać cukier puder, cukier wanilinowy, skórkę i sok z cytryny oraz śmietanę. Zmiksować. Dodać przesianą mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować na gładką masę.
Do drugiej miski przełożyć białka z jaj, dodać szczyptę soli i miksować na małych obrotach do uzyskania sztywnej piany. Pianę z białek delikatnie przełożyć do miski z ciastem. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników.
Formę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Podobnie postąpić z małymi foremkami na babeczki.
Do przygotowanej formy wylać część ciasta, wsypać rodzynki i zalać pozostałym ciastem. 3 małe foremki na babeczki można wypełnić ciastem.
Babkę należy piec w temperaturze 170 stopni przez 60 min. Natomiast małe babeczki piec przez 20-25 min.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Cytrynę sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na małych oczkach tarki, odcisnąć sok do miseczki.
Do miski należy przełożyć pokrojone w kostkę masło. Ucierać mikserem do uzyskania jednolitej, maślanej konsystencji. Dodać żółtka, zmiksować. Wsypać cukier puder, cukier wanilinowy, skórkę i sok z cytryny oraz śmietanę. Zmiksować. Dodać przesianą mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować na gładką masę.
Do drugiej miski przełożyć białka z jaj, dodać szczyptę soli i miksować na małych obrotach do uzyskania sztywnej piany. Pianę z białek delikatnie przełożyć do miski z ciastem. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników.
Formę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Podobnie postąpić z małymi foremkami na babeczki.
Do przygotowanej formy wylać część ciasta, wsypać rodzynki i zalać pozostałym ciastem. 3 małe foremki na babeczki można wypełnić ciastem.
Babkę należy piec w temperaturze 170 stopni przez 60 min. Natomiast małe babeczki piec przez 20-25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz