2014/04/18

Babka cytrynowa z rodzynkami

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki piaskowej. Jest to proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Babka cytrynowa jest lekka i puszysta. Sok z cytryny nadaje aromatu. Do ciasta można dodać bakalie.  Gotową babkę udekorować lukrem lub polewą z gorzkiej czekolady.  Z tego przepisu dodatkowo można upiec kilka małych babeczek do koszyka wielkanocnego.


Składniki:
  • 200 g masła,
  • 4 duże jaja,
  • 100 gcukru pudru,
  • 1 cytryna,
  • 3  łyżki kwaśnej śmietany,
  • łyżka rodzynek,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 100g  skrobii  ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • masło  do wysmarowania formy,
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180  stopni.
Cytrynę sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na małych oczkach tarki, odcisnąć sok do miseczki.
Do miski należy przełożyć pokrojone w kostkę masło. Ucierać mikserem do uzyskania jednolitej, maślanej konsystencji.  Dodać żółtka, zmiksować.  Wsypać  cukier puder, cukier wanilinowy, skórkę i sok z cytryny oraz  śmietanę.  Zmiksować. Dodać przesianą  mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować na gładką masę. 
Do drugiej miski przełożyć białka z jaj, dodać szczyptę soli i miksować na małych obrotach do uzyskania sztywnej piany. Pianę z białek delikatnie przełożyć do miski z ciastem. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. 
Formę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Podobnie postąpić z małymi foremkami na babeczki. 
Do przygotowanej formy wylać część ciasta, wsypać rodzynki i zalać pozostałym ciastem. 3 małe foremki na babeczki można wypełnić ciastem.
Babkę należy piec w temperaturze 170 stopni przez 60 min. Natomiast małe babeczki piec przez 20-25 min.