2014/04/16

Gomółki

Wielkanoc już za pasem zatem należy przygotować gomółki. Te serowe kopczyki z dodatkiem kminku tradycyjnie wzbogacą koszyczek ze święconką oraz wielkanocny żurek. Ich przygotowanie jest proste i nie wymaga wiele czasu. Gomółki powinno się suszyć przez 3-4 dni.

Ilość sztuk: 15

Składniki:

  • 30 dag sera białego tłustego,
  • 1 żółtko,
  • sól,
  • 2 łyżeczki kminku,
  • szczypta kurkumy
Przygotowanie:

Ser biały utrzeć na gładką masę, dodać żółtko nadal ucierając. Masę serowo-żółtkową doprawić solą i kminkiem według własnego uznania. Lepiąc gomółki najlepiej mieć ręce zwilżone wodą. Formować kuleczki z czubkiem jak na zdjęciu. 
Suszyć przez 4 dni w nagrzanym do temperatury 50 stopni Cejsjusza piekarniku, na piecu lub kaloryferze.