2014/05/08

Bitki wieprzowe w sosie szczypiorkowym

Zrazy wieprzowe powszechnie nazywane bitkami są smacznym i prostym pomysłem na obiad. Mięso w tej postaci doskonale komponuje się zarówno z ziemniakami,  jak i z kaszą gryczaną. Ja podałam je z surówką z kiszonej kapusty, sosem szczypiorkowym oraz kompotem z rabarbaru.

Składniki:
  • 40 dag karkówki,
  • cebula,
  • 2-3 ząbków czosnku,
  • mąka,
  • pieprz, sól, przyprawa do karkówki,
  • olej lub oliwa z oliwek
Przygotowanie:

Karkówkę kroimy w plastry i rozbijamy. Jeśli kawałki są zbyt duże  można przekroić je na pół. Kawałki mięsa należy przyprawić solą, pieprzem i przyprawą oraz oprószyć mąką z obydwu stron. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej i smażyć bitki. Cebulę pokroić w piórka i smażyć razem z mięsem. Usmażone kawałki karkówki razem z cebulą przełożyć do naczynia żaroodpornego (na dno wlać łyżkę oliwy i wody). Na mięso przecisnąć czosnek i posypać grubo pokrojonym szczypiorem. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni. Bitki dusić 20 min w temp. 200 stopni i 25 min w temp. 150 stopni. Podczas duszenia dolać wodę.