Składniki:
- 40 dag karkówki,
- cebula,
- 2-3 ząbków czosnku,
- mąka,
- pieprz, sól, przyprawa do karkówki,
- olej lub oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy w plastry i rozbijamy. Jeśli kawałki są zbyt duże można przekroić je na pół. Kawałki mięsa należy przyprawić solą, pieprzem i przyprawą oraz oprószyć mąką z obydwu stron. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej i smażyć bitki. Cebulę pokroić w piórka i smażyć razem z mięsem. Usmażone kawałki karkówki razem z cebulą przełożyć do naczynia żaroodpornego (na dno wlać łyżkę oliwy i wody). Na mięso przecisnąć czosnek i posypać grubo pokrojonym szczypiorem. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni. Bitki dusić 20 min w temp. 200 stopni i 25 min w temp. 150 stopni. Podczas duszenia dolać wodę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz