Inspirację na tą sałatkę zaczerpnęłam ze strony Kwestia Smaku.
Porcja : 3 osoby
Składniki:
- 500 g szpinaku świeżego,
- 1 kulka mozarelli,
- 250 g świeżych truskawek,
- 1/3 szklanki orzechów włoskich,
- pieprz,sól
Sos czekoladowy:
- 1 łyżeczka kakao,
- szklanka truskawek,
- łyżka miodu,
- łyżeczka oliwy,
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Szpinak umyć, ułożyć listki na talerzu, jeśli są duże poszarpać. Mozzarellę rozdrobnić. Całość posypać pieprzem i solą. Truskawki pokroić w ćwiartki i ułożyć na serze.
Przygotowanie sosu:
Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić na ćwiartki. Wrzucić do rondelka, dodać miód, kakao, oliwę i pieprz. Zagotować. Zblendować i przetrzeć przez sito na gładki sos. Sałatkę polać sosem i posypać uprażonymi orzechami włoskimi. Podawać po 10 min przechowywania w lodówce. Wówczas smaki połączą się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz