Porcja dla 2 osób
Składniki:
- biała część pora,
- mała cebula,
- średniej wielkości młoda cukinia,
- pół łyżeczki gałki muszkatałowej,
- ząbek czosnku,
- pieprz i sól do smaku,
- łyżka świeżej bazylii,
- 2 łyżki łuskanego słonecznika,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- kopiata łyżka gęstej śmietany,
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę natomiast pora w cienkie półplasterki. Oba warzywa podsmażyć w garnku na oliwię, dodać startą na dużych oczkach tarki cukinię. Dolać wodę, aby zakryła warzywa i dusić 5-10 min. Podduszoną cebulę, pora i cukinię doprawić bazylią, gałką muszkatałową, pieprzem i solą. Do warzyw dolać 2 szklanki wody, zagotować. Całość zblendować aż uzyska gładką konsystencję. Zupę doprawić solą do smaku. W garnuszku lub kubku rozmieszać 2 łyżki wody i łyżkę śmietany. Zupę zagęścić śmietaną. Gotować do wrzenia. Jeśli zupa jest mało słona w smaku dosolić i odstawić do "przegryzienia" smaków pod przykryciem. W międzyczasie uprażyć na patelni słonecznik lub przygotować grzanki.
Do przygotowania grzanek ziołowo-czosnkowych potrzebne będą:
- 3 kromki chleba pszennego,
- bazylia, pieprz ziołowy, ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek
Kromki chleba kroimy w kostkę. W misce mieszamy bazylię, pieprz ziołowy i zgnieciony ząbek czosnku razem z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Do ziołowej mikstury wsypujemy pokrojony chleb, który należy dokładnie wymieszać z ziołami i oliwą. Na dobrze rozgrzany olej kładziemy kawałki chleba i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz