2014/07/31

Zupa krem z cukinii z prażonym słonecznikiem

Uwielbiam cukinię pod każdą postacią, czy to zupa krem, czy jako dodatek do makaronu. Dzisiaj przedstawiam Wam pyszną i niezwykle szybką w wykonaniu zupę krem. Idealnie pasują do niej dodatki tj. prażony słonecznik, kleks śmietany, kilka kulek sera mozzarella, czy  grzanki ziołowo-czosnkowe. 
Porcja dla 2 osób

Składniki:
  • biała część pora,
  • mała cebula,
  • średniej wielkości młoda cukinia,
  • pół łyżeczki gałki muszkatałowej,
  • ząbek czosnku,
  • pieprz i sól do smaku,
  • łyżka świeżej bazylii,
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • kopiata łyżka gęstej śmietany,
  • 2 łyżki wody
Przygotowanie:

 Cebulę pokroić w kostkę natomiast pora w cienkie półplasterki. Oba warzywa podsmażyć w  garnku na oliwię, dodać startą na dużych oczkach tarki cukinię. Dolać wodę, aby zakryła warzywa i dusić 5-10 min. Podduszoną cebulę, pora i cukinię doprawić bazylią, gałką muszkatałową, pieprzem i solą. Do warzyw dolać  2 szklanki wody, zagotować. Całość zblendować aż uzyska gładką konsystencję. Zupę doprawić solą do smaku. W garnuszku lub kubku rozmieszać 2 łyżki wody i łyżkę śmietany. Zupę zagęścić śmietaną. Gotować do wrzenia. Jeśli zupa jest mało słona w smaku dosolić i odstawić do "przegryzienia" smaków pod przykryciem. W międzyczasie uprażyć na patelni słonecznik lub przygotować grzanki. 

 Do przygotowania grzanek ziołowo-czosnkowych potrzebne będą:
  • 3 kromki chleba pszennego,
  • bazylia, pieprz ziołowy, ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek
Kromki chleba kroimy w kostkę. W misce mieszamy bazylię, pieprz ziołowy i zgnieciony ząbek czosnku razem z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Do ziołowej mikstury wsypujemy pokrojony chleb, który należy dokładnie wymieszać z ziołami i oliwą. Na dobrze rozgrzany olej kładziemy kawałki chleba i smażymy z obu stron na złoty kolor.