2014/08/09

Drożdżówki z jabłkami i lukrem

Drożdżówki te są idealne na piknik. Z jabłkami i czekoladą świetnie smakują z poranną kawą w ogrodzie. Choć ich przygotowanie wymaga zarówno czasu, jak i inwencji twórczej efekt i słowa taty " Z takim wyglądem mogłabyś je sprzedawać" bezcenne. Robione ze sprawdzonego przepisu mamy i z jej pomocą. 

Ilość sztuk ok. 24 bułeczek

Składniki:

  • 70 dag mąki pszennej,
  • pół litra letniego mleka,
  • szklanka wody,
  • 2 jaja,
  • 5 dag świeżych drożdży,
  • płaska łyżka cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżka masła
Przygotowanie:

Mąkę przesiać do dużego garnka. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mleka. Rozczyn drożdżowy dokładnie wymieszać we wgłębieniu. Pozostawić do wyrośnięcia na ok.15 min. Po tym czasie podgrzać mleko z łyżką masła. Do garnka z rozczynem i mąką dodać jajka, ciepłe mleko z masłem i  wodę. Wyrobić aż ciasto odejdzie od rąk.Pod koniec dodać 3 łyżki oleju. Wyrobić. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok 45 min i przykryć ściereczką. Po tym czasie stolnicę posypać mąką i wyłożyć ciasto. Zagnieść i rozwałkować. Blachę do pieczenia wysmarować masłem. Szklanką wycinać kółka z ciasta i ręką rozciągać, do środka dodać pokruszoną czekoladę lub pokrojone w kostkę jabłko. Brzegi  zagnieść do środka i tą stroną układać na blasze. Bułeczki piec najpierw 10 min w temp. 200 stopni, a następnie 25 min w temp. 150 stopni. Gotowe drożdżówki wyłożyć na tackę i posmarować wierzch masłem. Sprawi to, że będą ładnie lśnić. Gdy wystygną przygotować lukier i smarować, nim drożdżówki.