Ilość sztuk ok. 24 bułeczek
Składniki:
- 70 dag mąki pszennej,
- pół litra letniego mleka,
- szklanka wody,
- 2 jaja,
- 5 dag świeżych drożdży,
- płaska łyżka cukru,
- 3 łyżki oleju,
- łyżka masła
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do dużego garnka. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mleka. Rozczyn drożdżowy dokładnie wymieszać we wgłębieniu. Pozostawić do wyrośnięcia na ok.15 min. Po tym czasie podgrzać mleko z łyżką masła. Do garnka z rozczynem i mąką dodać jajka, ciepłe mleko z masłem i wodę. Wyrobić aż ciasto odejdzie od rąk.Pod koniec dodać 3 łyżki oleju. Wyrobić. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok 45 min i przykryć ściereczką. Po tym czasie stolnicę posypać mąką i wyłożyć ciasto. Zagnieść i rozwałkować. Blachę do pieczenia wysmarować masłem. Szklanką wycinać kółka z ciasta i ręką rozciągać, do środka dodać pokruszoną czekoladę lub pokrojone w kostkę jabłko. Brzegi zagnieść do środka i tą stroną układać na blasze. Bułeczki piec najpierw 10 min w temp. 200 stopni, a następnie 25 min w temp. 150 stopni. Gotowe drożdżówki wyłożyć na tackę i posmarować wierzch masłem. Sprawi to, że będą ładnie lśnić. Gdy wystygną przygotować lukier i smarować, nim drożdżówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz