Cukinia jest źródłem witamin, lekkim warzywem w sam raz na okres odchudzania, gdyż ma w sobie dużo wody. Ponadto umożliwia detoks i ochrania organizm przed szkodliwymi substancjami.
Doskonale sprawdza się jako składnik zupy, wegetariańskich placuszków, czy dodatku do obiadu. Jeśli macie nadmiar możecie ją zamrozić lub zrobić z niej przetwory.
Pomysł 1- Bigos z cukinii
Gdy w lodówce lub na grządce okazała cukinia, a w domu domownicy z wielkim apetytem na obiad z mięsem wykorzystaj ją do zrobienia tego dania. Kiełbasa w roli sycącego rodzaju mięsa natomiast cukinia, cebula i pomidory jako zdrowy, warzywny dodatek. Ponadto możesz ugotować ziemniaki lub kaszę gryczaną i voila pyszny i sycący obiad gotowy.
Pomysł 2- Cukinia jako dodatek do obiadu, czyli
Zapewne często myślicie co podać do obiadu- surówka, a może ugotowana szparagówka z bułką tartą? A co jeśli jest sezon na cukinie i w ogródku rośnie taka młodziutka, mała cukinka która aż się prosi żeby coś z niej przyrządzić? Moją ulubioną alternatywą jest ugotowanie młodej cukinii na wodzie, a następnie pokrojenie jej w plasterki i polanie ulubioną oliwą ziołową. Ciekawym pomysłem jest też usmażenie pasków cukinii i posypanie posiekaną natką pietruszki. A Wy co wybierzecie?
Ten przepis wykorzystuję najczęściej w piątki, gdyż to dzień bez jedzenia mięsa. Jest naprawdę szybki w wykonaniu, a gotowe danie bardzo smaczne. Potrzebne będą : ulubiony makaron, ser żółty, cukinia oraz czosnek. Kolejnym plusem jest to, że można go przyrządzić w zimie z mrożonej cukinii lub na ciepłą kolację.
Macie niewiele czasu na przygotowanie obiadu? Ta zupa jest naprawdę szybka w zrobieniu nie potrzeba nawet wywaru. Wystarczy podsmażyć kilka warzyw na oliwie, zetrzeć cukinię i poddusić. Po zalaniu jej wodą, zblendować i doprawić ulubionymi ziołami. Podawana z prażonym słonecznikiem i kleksem śmietany smakuje wybornie. Kupujecie ten przepis?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz