2014/08/14

Konfitura z jabłek bez smażenia

Papierówki obrodziły w tym roku, zatem należy je wykorzystać. Któż nie lubi naleśników ze słodkimi jabłkami szczególnie w zimie gdy jabłka można jedynie kupić? Ze względu na to, że tegoroczne papierówki są niewielkie poszłyśmy z mamą na łatwiznę i zamiast ścierać te owoce na tarce po obraniu ze skórki i wydrążeniu środków wrzuciłyśmy je do malaksera. Kolejnym plusem tego przepisu jest, to że nie trzeba ich smażyć. Ale o tym już w przygotowaniu tego pysznego przetworu.

Składniki:

  • 1 kg jabłek papierówek,
  • 30 dag cukru
Przygotowanie:

Papierówki dokładnie umyć, obrać ze skórki i wyciąć środek. Wrzucić do misy malaksera i rozdrobnić. Słoiczki 250 ml wyparzyć. Rozdrobnione  jabłka zasypać cukrem, wymieszać i wkładać do słoiczków. Zalać pozostałym sokiem. Słoiki dobrze zakręcić i  pasteryzować 20 min.