2014/08/17

Pasztet z cukinii z bazylią i marchewką

Uwielbiam pasztety domowej roboty począwszy od warzywnego po mięsny. Dziś prezentuję Wam lekki, zielono-warzywny pasztet. Doskonale smakuje z razowym chlebkiem.

Porcja na 1-2 małych rynienek na pasztet 

Składniki:
  • 2 duże cukinie,
  • cebula,
  • duża marchew,
  • oliwa z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • szczypta soli,
  • gałązka bazylii,
  • kilka listków świeżego oregano,
  • pieprz,
  • jajko,
  • 3/4  szklanki otrębów,
  • 1/4 szklanki bułki tartej
Przygotowanie:

Cukinię dokładnie umyć, wydrążyć miąższ i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pozostawienie skórki nada pasztetowi ciekawy kolor z zielonymi drobinkami. Startą cukinię zasypać większą szczyptą soli i wymieszać. Odstawić na 10 min do momentu aż cukinia puści wodę. Marchew umyć, oskrobać i także zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski dodać  odciśniętą  z soku cukinię,  marchew, posiekany drobno czosnek i cebulę , pokrojone listki oregano i bazylii, 2 łyżki oliwy z oliwek, wbić jajko, wsypać otręby i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Do rynienek wlać łyżkę oleju i wysmarować spód i brzegi. Przełożyć wymieszany pasztet i z wierzchu wyrównać łyżką, posypać ziołami prowansalskimi. Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Piec w tej temp. 10 min, a następnie zmniejszyć do temp. 180 stopni i piec 50 min. Upieczony pasztet wystawić na blaszkę do wystudzenia. Jeść na zimno jako dodatek do kanapki.