Porcja na 1-2 małych rynienek na pasztet
Składniki:
- 2 duże cukinie,
- cebula,
- duża marchew,
- oliwa z oliwek,
- ząbek czosnku,
- szczypta soli,
- gałązka bazylii,
- kilka listków świeżego oregano,
- pieprz,
- jajko,
- 3/4 szklanki otrębów,
- 1/4 szklanki bułki tartej
Przygotowanie:
Cukinię dokładnie umyć, wydrążyć miąższ i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pozostawienie skórki nada pasztetowi ciekawy kolor z zielonymi drobinkami. Startą cukinię zasypać większą szczyptą soli i wymieszać. Odstawić na 10 min do momentu aż cukinia puści wodę. Marchew umyć, oskrobać i także zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski dodać odciśniętą z soku cukinię, marchew, posiekany drobno czosnek i cebulę , pokrojone listki oregano i bazylii, 2 łyżki oliwy z oliwek, wbić jajko, wsypać otręby i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Do rynienek wlać łyżkę oleju i wysmarować spód i brzegi. Przełożyć wymieszany pasztet i z wierzchu wyrównać łyżką, posypać ziołami prowansalskimi. Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Piec w tej temp. 10 min, a następnie zmniejszyć do temp. 180 stopni i piec 50 min. Upieczony pasztet wystawić na blaszkę do wystudzenia. Jeść na zimno jako dodatek do kanapki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz