2014/08/24

Sernik na zimno z malinami i kruchym spodem

Pogoda za oknem staje się coraz bardziej kapryśna, co niewątpliwie wskazuje koniec upalnych dni oraz okresu zbiorów.  Warto więc wykorzystać ostatnie ciepłe dni na odpoczynek przy herbacie i chłodnym deserze z dodatkiem świeżych malin. 

Porcja na 2 pucharki deseru

Składniki:
  • 250 ml serka mascarpone,
  • 1 galaretka malinowa,
  • 10 herbatników lub łakotek kokosowych,
  • 2 łyżki masła,
  • szklanka malin,
  • 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:

Serek mascarpone wyjąć 15 min przed przygotowaniem deseru. Herbatniki lub kruche ciastka pokruszyć na drobno do miski, dodać łyżkę miękkiego masła. Oba składniki dokładnie wymieszać do momentu utworzenia jednolitej masy. Herbatnikową masą wyłożyć spód szklanych pucharków, przygładzić łyżką, wstawić do lodówki. Serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, dodać cukier puder cały czas miksując. Do garnka wlać 1/3 szklanki wody, zagotować, wyłączyć i wsypać galaretkę ciągle mieszając. Gotową galaretkę wystudzić. Pół szklanki malin zblendować, dodać gęstniejącą galaretkę. Maliny z galaretką przelać do zmiksowanego serka i dokładnie wymieszać. Z lodówki wyciągnąć pucharki  na spodzie, których znajduje się  herbatniki z masłem. Na spód herbatnikowy  wyłożyć masę serowo-malinową natomiast  wierzch przyozdobić pozostałymi malinami i pokruszonymi herbatnikami. Wstawić do lodówki na godzinę.