Porcja na 2 pucharki deseru
Składniki:
- 250 ml serka mascarpone,
- 1 galaretka malinowa,
- 10 herbatników lub łakotek kokosowych,
- 2 łyżki masła,
- szklanka malin,
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Serek mascarpone wyjąć 15 min przed przygotowaniem deseru. Herbatniki lub kruche ciastka pokruszyć na drobno do miski, dodać łyżkę miękkiego masła. Oba składniki dokładnie wymieszać do momentu utworzenia jednolitej masy. Herbatnikową masą wyłożyć spód szklanych pucharków, przygładzić łyżką, wstawić do lodówki. Serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, dodać cukier puder cały czas miksując. Do garnka wlać 1/3 szklanki wody, zagotować, wyłączyć i wsypać galaretkę ciągle mieszając. Gotową galaretkę wystudzić. Pół szklanki malin zblendować, dodać gęstniejącą galaretkę. Maliny z galaretką przelać do zmiksowanego serka i dokładnie wymieszać. Z lodówki wyciągnąć pucharki na spodzie, których znajduje się herbatniki z masłem. Na spód herbatnikowy wyłożyć masę serowo-malinową natomiast wierzch przyozdobić pozostałymi malinami i pokruszonymi herbatnikami. Wstawić do lodówki na godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz