2014/09/30

Koktajl z jarmużem, gruszką i śliwką

O właściwościach jarmużu wspominałam przy okazji postu o koktajlu Zieleń jarmużu. Dodatek miodu oraz soczystej, słodkiej gruszki wzbogaca smak koktajlu. Natomiast śliwka wspomaga trawienie.

Porcja na 2 koktajle

Składniki:

  • 3 liście jarmużu,
  • 1 duża gruszka,
  • 2 śliwki,
  • łyżeczka miodu,
  • szklanka wody gazowanej
Przygotowanie:

Jarmuż opłukać, liście odkroić od twardego środka, pokroić i wsypać do misy blendera. Gruszkę obrać ze skórki, wyciąć środek i pokroić w kostkę. Ze śliwek usunąć pestkę, pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zalać szklanką wody i dokładnie zblendować. Na koniec dodać łyżeczkę miodu i dokładnie wymieszać. Koktajl przelać do szklanek.