2014/10/03

Szarlotka z jabłkami i cynamonem

Szarlotka to często pieczone ciasto w moim domu .  To kruche ciasto z dodatkiem jabłek i cynamonu doskonale nadaje się na imieniny czy zwykłe rodzinne popołudnie. Piekąc szarlotkę w całym domu roznosił się zapach aromatycznego cynamonu. Doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło z dodatkiem gałki lodów i bitej śmietany.

Składniki:

  • pół kg mąki pszennej,
  • 15 dag margaryny,
  • 20 dag cukru pudru,
  • pół opakowania proszku do pieczenia,
  • 8 jabłek,
  • cynamon,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki śmietany 18%,
  • cukier wanilinowy
Przygotowanie:

Mąkę zważyć  i przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Odważyć odpowiednią ilość margaryny, posiekać z mąką. W mące z margaryną zrobić wgłębienie, do którego wbić jajka, przesiać cukier puder i dodać śmietanę.  Całość zagnieść w zgrabne, kruche ciasto co jakiś czas dosypując mąki. Gdy ciasto będzie jednolite uformować kulę, przełożyć na talerzyk i wstawić do lodówki na 20 min. W między czasie formę do pieczenia wyłożyć papierem. Stolnicę posypać obficie(3 garście) mąką, wyłożyć ciasto z lodówki i podzielić na 2 równe części. Jedną połowę włożyć do lodówki, a drugą rozwałkować na stolnicy. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć spód formy, nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiec w temp. 180 stopni przez 15 min. Jabłka obrać, wykroić środki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć przez ok. 20 min z cukrem wanilinowym i 2 łyżeczkami cynamonu. Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować na stolnicy i wyłożyć na jabłka. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec 40 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, ostudzić.