Składniki:
- ok. 40 małych i średnich buraczków,
- opakowanie kulek mozzarella,
- 7 orzechów włoskich,
- sałata rukola (3-4 garści liści),
- połowa cebuli,
- 2 łyżki miodu,
- 3 łyżki oleju Kujawskiego,
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Umyte buraki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać cukrem i kminkiem.
Naczynie z buraczkami dokładnie zakryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do temp.200 stopni przez 15 min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec przez 45 min. Gotowe buraczki muszą ostygnąć. Zimne obrać ze skórki( ja, to robiłam w rękawiczkach) i przemyć pod bieżącą wodą, pokroić w ćwiartki. Rukolę dokładnie umyć i pozbawić końcówek.
Do miski dodać poszarpane liście rukoli, pokrojone w ćwiartkę buraczki, odcedzone kulki mozzarelli. Orzechy wyciągnąć ze skorupy i pokroić na drobniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Oba składniki dodać do miski z rukolą i buraczkami. W miseczce wymieszać miód, olej, pieprz i sól. Słodkim winegretem polać sałatkę, dokładnie wymieszać i przełożyć do salaterki. Wstawić do lodówki na 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz