2014/09/17

Sałatka z pieczonych buraczków

Buraki są warzywami, które spożywamy zarówno w lecie(botwinka),  jak i na jesień(korzeń buraka). Z powodu, iż natura bardzo hojnie obdarzyła nas buraczkami postanowiłam zrobić z nich sałatkę. Pieczone buraczki z mozzarellą, rukolą i orzechami włoskimi doprawiłam miodowym winegretem. Gotowi na takie połączenie smaków?

Składniki:

  • ok. 40 małych i średnich buraczków,
  • opakowanie kulek mozzarella,
  • 7 orzechów włoskich,
  • sałata rukola (3-4 garści liści),
  • połowa cebuli,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego,
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
Umyte buraki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać cukrem i kminkiem.


Naczynie z buraczkami  dokładnie zakryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do temp.200 stopni przez 15 min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec przez 45 min. Gotowe buraczki muszą ostygnąć. Zimne obrać ze skórki( ja, to robiłam w rękawiczkach) i przemyć pod bieżącą wodą, pokroić w ćwiartki. Rukolę dokładnie umyć i pozbawić końcówek.


Do miski dodać poszarpane liście rukoli, pokrojone w ćwiartkę buraczki, odcedzone kulki mozzarelli. Orzechy wyciągnąć ze skorupy i pokroić na drobniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Oba składniki dodać do miski z rukolą i buraczkami. W miseczce wymieszać miód, olej, pieprz i sól. Słodkim winegretem polać sałatkę, dokładnie wymieszać i przełożyć do salaterki. Wstawić do lodówki na 15 min.