2014/09/15

Surówka "Jesienna dawka witamin"

Gdy w ogródku rosną warzywa zastanawiasz się co z nich wyczarować. Do niedzielnego obiadu uwielbiam robić surówki. Osobiście do ubiegłej niedzieli  moim faworytem była surówka z kapusty pekińskiej, ale po połączeniu buraka, kapusty białej, marchewki i cebuli oraz  polaniu całości  oliwą z pieprzem o delikatnym aromacie mięty zdecydowanie będzie to surówka, którą zrobię nie jeden raz. 

Składniki:

  • 1/4 główki kapusty białej,
  • niewielka cebula,
  • 1 średniej wielkości burak surowy,
  • 1 jabłko,
  • 1 marchew,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • oliwa z pieprzem o delikatnym aromacie mięty
Przygotowanie:

Cebulę obrać i zetrzeć do miski na tarce o najmniejszych oczkach. Kapustę drobno poszatkować i zasolić łyżeczką soli w misce. Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach do miski z cebulą. Buraka obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, przełożyć do miski z innymi warzywami. Poszatkowaną kapustę dokładnie odcisnąć. Dzięki temu będzie lekko słona i zmięknie. Całość dokładnie wymieszać, polać oliwą i posypać drobno posiekaną pietruszką. Przełożyć do salaterki i włożyć do lodówki na ok. 10 min w celu "przeżarcia" się smaków.