Składniki:
- 1/4 główki kapusty białej,
- niewielka cebula,
- 1 średniej wielkości burak surowy,
- 1 jabłko,
- 1 marchew,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- oliwa z pieprzem o delikatnym aromacie mięty
Przygotowanie:
Cebulę obrać i zetrzeć do miski na tarce o najmniejszych oczkach. Kapustę drobno poszatkować i zasolić łyżeczką soli w misce. Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach do miski z cebulą. Buraka obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, przełożyć do miski z innymi warzywami. Poszatkowaną kapustę dokładnie odcisnąć. Dzięki temu będzie lekko słona i zmięknie. Całość dokładnie wymieszać, polać oliwą i posypać drobno posiekaną pietruszką. Przełożyć do salaterki i włożyć do lodówki na ok. 10 min w celu "przeżarcia" się smaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz