2014/10/08

Majonez domowej roboty

Majonez to emulsja typu olej/woda. Jest to gęsty sos, w którym żółtko pełni rolę emulgatora , czyli substancji zagęszczającej. Aby stworzyć domowy majonez bazą będą żółtka jaj, olej, musztarda, sól kuchenna i pieprz. Ten wyrób jest dodatkiem stosowanym do sałatek, a także do jaj. W sklepach dostępnych jej wiele gotowych majonezów, lecz ten robiony własnoręcznie jest najlepszy i najzdrowszy. Należy pamiętać aby przygotowywać majonez z jaj świeżych gdyż te mają lepsze właściwości emulgujące. 

Składniki:

  • 6 gotowanych żółtek,
  • 3 łyżki  musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 300 ml oleju,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, wykroić żółtka. Do miski wsypać żółtka oraz pozostałe składniki za wyjątkiem oleju, dokładnie zmiksować na gładką masę. Następnie ciągle miksując niewielką strużką wlewać olej. Po ok. 2 minutach masa będzie gęsta i gotowa do użycia.