2014/12/03

Tołpyga pod słonecznikową skorupką

Tołpyga to słodkowodna ryba z rodziny karpiowatych. Jest rybą raczej tłustą o delikatnym smaku. Doskonale nadaje się do zapiekania. Tą smaczną rybkę  wysmarowałam warstewką z pietruszki, czosnku, cebuli i słonecznika. Jako dodatek zrobiłam surówkę z selera, marchwi i pietruszki. 

Składniki:

  • filet z tołpygi,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki słonecznika,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki natki pietruszki i koperku,
  • sól, pieprz,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sok z połowy cytryny
Przygotowanie:

Gotowy filet z tołpygi namoczyć w mleku przez ok. 30 min  co sprawi , że ryba będzie delikatniejsza w smaku. Drobno posiekaną natkę pietruszki wsypać do niewielkiej miseczki, dodać koperek( może być mrożony). Cebulkę  i czosnek drobno posiekać, dodać do zieleniny. Wyłuskany słonecznik posiekać, dodać do miseczki ze składnikami. Zalać oliwą, dodać sok  z cytryny, posolić i popieprzyć. Dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Po 30 min rybę wyciągnąć z mleka nie wycierać na ręczniku papierowym. Do dużego naczynia żaroodpornego wlać łyżkę oleju. Filet z obu stron posolić i popieprzyć. Filet stroną z skórką ułożyć w naczyniu i dokładnie wysmarować przygotowaną mieszanką, lekko wcisnąć w filet. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec 25 min w temp. 190 stopni. Upieczoną rybkę kroić w odpowiednie dla siebie kawałki, podawać z surówką i ziemniakami.