Porcja dla 3 osób
Składniki:
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej,
 - 2 łyżeczki cukru,
 - 2 jajka,
 - 8 suszonych moreli,
 - łyżka suszonej żurawiny,
 - jabłko,
 - szczypta soli,
 - 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
 
Przygotowanie:
Kaszę należy sparzyć wrzątkiem dwukrotnie. Następnie zalać taką ilością wody, aby przykryła kaszę, dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu 20 min od czasu do czasu mieszając. 
Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę, morele w paski. 
Białka oddzielić od żółtek. Do miseczki z żółtkami dodać cukier i dokładnie utrzeć, natomiast białka ubić na pianę widelcem. Pomarańcz sparzyć wrzątkiem i skórkę  zetrzeć na najmniejszych oczkach.  Gotową kaszę wymieszać ze skórką z pomarańczy oraz żółtkami, dokładnie wymieszać. Do masy dodać ubite białka, wymieszać. Kokilki wysmarować masłem i podsypać bułką tartą. Do połowy kokilek wyłożyć kaszę, a na nią owoce. Na owoce resztę kaszy. 
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Piec przez 20-30 min. Można podawać z śmietanką lub jogurtem naturalnym.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz