2015/02/17

Pieczona kasza jaglana z suszonymi morelami

Szybki obiad, który będzie smaczny i zdrowy to połączenie kaszy jaglanej z suszonymi owocami. Kasza to samo zdrowie, wspomaga trawienie, nie zawiera glutenu. Dziś sięgnęłam po przepis Agnieszki Maciąg na pieczoną kaszę jaglaną. Jest pyszna i bardzo sycąca. Doskonała na obiad, ale też na weekendowe śniadanie. 

Porcja dla 3 osób

Składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej,
  •  2 łyżeczki cukru,
  • 2 jajka,
  • 8 suszonych moreli,
  • łyżka suszonej żurawiny,
  • jabłko,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
Przygotowanie:

Kaszę należy sparzyć wrzątkiem dwukrotnie. Następnie zalać taką ilością wody, aby przykryła kaszę, dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu 20 min od czasu do czasu mieszając. 
Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę, morele w paski. 
Białka oddzielić od żółtek. Do miseczki z żółtkami dodać cukier i dokładnie utrzeć, natomiast białka ubić na pianę widelcem. Pomarańcz sparzyć wrzątkiem i skórkę  zetrzeć na najmniejszych oczkach.  Gotową kaszę wymieszać ze skórką z pomarańczy oraz żółtkami, dokładnie wymieszać. Do masy dodać ubite białka, wymieszać. Kokilki wysmarować masłem i podsypać bułką tartą. Do połowy kokilek wyłożyć kaszę, a na nią owoce. Na owoce resztę kaszy. 
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Piec przez 20-30 min. Można podawać z śmietanką lub jogurtem naturalnym.