Porcja dla 3 osób
Składniki:
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 jajka,
- 8 suszonych moreli,
- łyżka suszonej żurawiny,
- jabłko,
- szczypta soli,
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
Przygotowanie:
Kaszę należy sparzyć wrzątkiem dwukrotnie. Następnie zalać taką ilością wody, aby przykryła kaszę, dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu 20 min od czasu do czasu mieszając.
Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę, morele w paski.
Białka oddzielić od żółtek. Do miseczki z żółtkami dodać cukier i dokładnie utrzeć, natomiast białka ubić na pianę widelcem. Pomarańcz sparzyć wrzątkiem i skórkę zetrzeć na najmniejszych oczkach. Gotową kaszę wymieszać ze skórką z pomarańczy oraz żółtkami, dokładnie wymieszać. Do masy dodać ubite białka, wymieszać. Kokilki wysmarować masłem i podsypać bułką tartą. Do połowy kokilek wyłożyć kaszę, a na nią owoce. Na owoce resztę kaszy.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Piec przez 20-30 min. Można podawać z śmietanką lub jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz