Płatki owsiane, to płatki produkowane z owsa siewnego. Zawierają węglowodany o niskim indeksie
glikemicznym, które powoli uwalniają się do krwiobiegu i zapewniają mózgowi stabilne źródło glukozy. Dzięki czemu możemy uniknąć porannego zmęczenia.
Płatki owsiane są źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, dzięki
któremu uczucie sytości trwa dłużej i usprawnia pracę jelit.
Ponadto mają one
korzystny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i mogą zmniejszać
ryzyko zachorowań na chorobę wieńcową serca.
Minusem jest to, że owies zaliczamy do ziaren zbóż
posiadających gluten. Dla osób, którym nie wyrządza on krzywdy jest niczym,
natomiast osoby cierpiące na nietolerancję glutenu powinny unikać płatków
owsianych. Niektóre firmy produkują
płatki owsiane bez glutenu, więc można cieszyć się ich zdrowotnością.
Należy pamiętać, aby nie spożywać ich na surowo, gdyż w takiej formie są ciężkostrawne.
Oto moje propozycje podania:
Należy pamiętać, aby nie spożywać ich na surowo, gdyż w takiej formie są ciężkostrawne.
Oto moje propozycje podania:
- Batoniki owsiane z suszonymi owocami,
- Pieczona owsianka z jabłkami,
- Pieczone jabłka z płatkami owsianymi,
- Gotowana owsianka z ulubionymi dodatkami,
- Batonik musli z orzechami i gruszką
Mam nadzieję, że przekonałam Cię do płatków owsianych. Spróbuj wprowadzić je do swojej diety, bo warto :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz