2015/03/02

Za co lubić płatki owsiane?


Płatki owsiane,  to płatki produkowane z owsa siewnego.  Zawierają węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, które powoli uwalniają się do krwiobiegu i zapewniają mózgowi stabilne źródło glukozy. Dzięki czemu możemy uniknąć porannego zmęczenia.
 Płatki owsiane są źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, dzięki któremu uczucie sytości trwa dłużej i usprawnia pracę jelit.
 Ponadto mają one korzystny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i mogą zmniejszać ryzyko zachorowań na chorobę wieńcową serca. 
 Minusem jest to, że owies zaliczamy do ziaren zbóż posiadających gluten. Dla osób, którym nie wyrządza  on krzywdy jest niczym, natomiast osoby cierpiące na nietolerancję glutenu powinny unikać płatków owsianych. Niektóre firmy produkują  płatki owsiane bez glutenu, więc można cieszyć się ich zdrowotnością. 
Należy pamiętać, aby nie spożywać ich na surowo, gdyż w takiej formie są ciężkostrawne.

Oto moje propozycje podania:




Mam nadzieję, że przekonałam Cię do płatków owsianych.  Spróbuj wprowadzić je do swojej diety, bo warto :)