Składniki:
- 1 niepełna szklanka zaparzonej kawy,
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów ( po 200 g),
- 4 żółtka,
- 2 opakowania serka mascarpone ( po 250 g),
- 500 ml śmietany kremówki 30%,
- szczypta soli,
- 1/4 szklanki likieru ,
- 1/4 szklanki cukru,
- gorzkie kakao
Przygotowanie:
2 kopiate łyżeczki kawy zalać gorącą wodą i odstawić do ostygnięcia. Do metalowej miski lub garnka należy wbić żółtka, dodać cukier, sól i likier. Ubijać na parze przez ok 6-10 min., nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serki mascarpone ciągle ubijając, pod koniec ubijania dodać wystudzoną masę z żółtek. Masę dokładnie ubić. Biszkopty należy namaczać w kawie i układać na spodzie naczynia. Biszkoptowy spód wysmarować połową masy. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i pozostały krem. Dokładnie wyrównać. Gorzkie kakao przesiać przez sitko na wierzch . Wstawić do lodówki na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz