2015/02/09

Tiramisu

Tiramisu to włoski deser, którego krem bazuje na żółtkach i serku mascarpone. Dzięki dodatkowi śmietany kremówki masa stała się puszysta  i lekka. Jedząc tiramisu wszyscy zgodnie stwierdzili, że był to najlepszy deser  jaki wyszedł  spod mojej ręki. Wszystkim, którzy lubią włoską kuchnię i tiramisu polecam wypróbowanie mojego przepisu.

Składniki:
  • 1 niepełna szklanka zaparzonej kawy,
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów ( po  200 g),
  • 4 żółtka,
  • 2 opakowania serka mascarpone ( po 250 g),
  • 500 ml śmietany kremówki 30%,
  • szczypta soli,
  • 1/4 szklanki likieru ,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • gorzkie kakao
Przygotowanie:

2 kopiate łyżeczki kawy zalać gorącą wodą i odstawić do ostygnięcia. Do metalowej miski lub garnka należy wbić żółtka, dodać cukier, sól i likier. Ubijać na parze przez ok 6-10 min., nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serki mascarpone ciągle ubijając, pod koniec ubijania dodać wystudzoną masę z żółtek. Masę dokładnie ubić. Biszkopty należy namaczać w kawie i układać na spodzie naczynia. Biszkoptowy spód wysmarować połową masy. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i pozostały krem. Dokładnie wyrównać. Gorzkie kakao przesiać przez sitko na wierzch . Wstawić do lodówki na całą noc.