Jego przygotowanie nie jest trudne, a oprócz walorów smakowych ma dużo składników odżywczych. Zawiera m in. błonnik, kwasy tłuszczowe jednonienasycone, kwas foliowy, żelazo, białko. Jest świetną przekąską dla osób na diecie bezglutenowej, cukrzyków i dzieci.
Składniki:
- szklanka ciecierzycy,
- 4 łyżki pasty sezamowej tahini,
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny,
- pół łyżeczki kuminu (kminek rzymski),
- sól morska
Przygotowanie:
Ciecierzycę płuczemy, zalewamy 3 szklankami zimnej wody i zostawiamy na noc. Na drugi dzień odlewamy wodę, zalewamy ponownie i gotujemy około 40 minut. Aby ciecierzyca szybciej zmiękła dodajemy do wody pół łyżeczki sody oczyszczonej. Pod koniec gotowania solimy.
Kiedy ciecierzyca będzie miękka ( da się rozgnieść w palcach ) blendujemy ją na gładką masę w między czasie dodając pozostałe składniki: tahini, 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny, kumin, sól. Jeśli masa pasty wydaje się zbyt gęsta, można dodać odrobinę lodowatej wody.
Kiedy ciecierzyca będzie miękka ( da się rozgnieść w palcach ) blendujemy ją na gładką masę w między czasie dodając pozostałe składniki: tahini, 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny, kumin, sól. Jeśli masa pasty wydaje się zbyt gęsta, można dodać odrobinę lodowatej wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz