2015/03/27

Leniwe pierogi

Piątek to dzień bez mięsa. Nasuwa się więc pytanie, co zrobić aby nasycić nasz żołądek czymś smacznym. Dziś przygotowałam leniwe pierogi, na które u nas mówi się knedle. To pyszne ziemniaczane danie z dodatkiem białego sera i 2 rodzajów mąk. Ważne jest, aby ziemniaki po ugotowaniu lekko odparować, a następnie utłuc i ostudzić. Knedle posypuję usmażoną na maśle bułką tartą dzięki czemu są smaczniejsze.

Składniki:

  • 8 ziemniaków,
  • 25 dag sera białego  półtłustego,
  • 1 jajko,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • 2 łyżki olej słonecznikowy do gotowania
Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie  do miękkości. Odcedzić i odstawić do odparowania na ok. 4 min, następnie dokładnie utłuc i odstawić do wystygnięcia. Na stolnicę należy przesiać obie mąki, dodać pokruszony ser, wystudzone ziemniaki i wbić jajko. Wyrobić na jednolite ciasto podsypując mąką( lubi się przyklejać do stolnicy). Ciasto podzielić na 3 części i z każdej formować wałek i nożem kroić knedle. Do gotującej, osolonej wody z dodatkiem oleju wrzucać knedle, mieszać drewnianą łyżką bardzo delikatnie. Gotować do wypłynięcia. Przygotować garnek z zimną wodą, do której przełożyć ugotowane knedle łyżką cedzakową. Odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na rozgrzaną patelnię wsypać bułkę tartą, podprażyć ok 3 min i dodać masło. Gotową bułką posypać knedle.