Składniki:
- 8 ziemniaków,
- 25 dag sera białego półtłustego,
- 1 jajko,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- 2 łyżki olej słonecznikowy do gotowania
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i odstawić do odparowania na ok. 4 min, następnie dokładnie utłuc i odstawić do wystygnięcia. Na stolnicę należy przesiać obie mąki, dodać pokruszony ser, wystudzone ziemniaki i wbić jajko. Wyrobić na jednolite ciasto podsypując mąką( lubi się przyklejać do stolnicy). Ciasto podzielić na 3 części i z każdej formować wałek i nożem kroić knedle. Do gotującej, osolonej wody z dodatkiem oleju wrzucać knedle, mieszać drewnianą łyżką bardzo delikatnie. Gotować do wypłynięcia. Przygotować garnek z zimną wodą, do której przełożyć ugotowane knedle łyżką cedzakową. Odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na rozgrzaną patelnię wsypać bułkę tartą, podprażyć ok 3 min i dodać masło. Gotową bułką posypać knedle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz