2015/03/17

Omlet z płatkami owsianymi, miodem i owocami

Gdy rano mamy trochę więcej czasu na przygotowanie   śniadania polecam usmażenie tego  omletu. Jest niezwykle sycący,  szybki  i nieskomplikowany w przygotowaniu. Ponadto składa się z niewielu składników. Jedyne o czym warto pamiętać to, aby jajka staranie rozbełtać widelcem aby je napowietrzyć dzięki czemu nasz omlet będzie puszystszy . Nie musicie się martwić tym, że jest on płaski zapewniam że nasycicie się nim. Dodatkowy dodatek miodu i owoców sprawia, że nasz talerz wygląda wiosennie i kuszącą. 

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ulubione owoce,
  • łyżeczka miodu,
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Jajka wybić do miseczki i dokładnie rozbełtać widelcem. Dodać proszek do pieczenia oraz płatki owsiane, całość wymieszać. Na patelnię  wylać niewielką ilość oleju i dobrze go rozgrzać. Na rozgrzany tłuszcz wylać masę  i smażyć do momentu aż omlet będzie z łatwością odchodził od patelni, następnie przekręcić na drugą stronę i smażyć ok. 3 min. Gotowy omlet pokroić i przełożyć na talerz. Polać miodem i udekorować owocami ( grejpfrut,  jabłko, banan).