2015/03/06

Kopiec kreta

Uwielbiam desery i  ciasta na zimno,  których nie trzeba piec. Lekka śmietankowa masa z dodatkiem sera mascarpone to najczęstsze połączenie  jakiego używam do takich słodkości. Na kopiec kreta składał się ciasteczkowo-maślany spód, wyżej wspomniana masa, dodatek całych bananów oraz pokruszone ciasteczka czekoladowe, które rzeczywiście wyglądają jak ziemia. Zapewniam, że zarówno dzieci, jak i dorośli będą zachwyceni tym deserem. Należy pamiętać, aby wykonać go dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce lub chłodnym miejscu wtedy masa stężeje. Przepis znalazłam u niezawodnej Doroty z Moich Wypieków.

Składniki:

  • 350 g ciasteczek Oreo lub Neo,
  • 70 g masła,
  • 7 średniej wielkości bananów,
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 500 ml serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 40 g mlecznej czekolady,
  • 250 g ciasteczek Oreo lub Neo 
Przygotowanie:

350 g ciasteczek zmiksować na ziemię, dodać pokrojone w kostkę masło i dalej miksować do uzyskania jednolitej masy.  Mniejszą tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć zmiksowane ciasteczka z masłem. Masę wygładzić i wgnieść w spód. Wstawić do lodówki na 30 min. 
Dobrze schłodzić śmietankę kremówkę, następnie ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i cukier puder. Ubić na jednolitą masę, dodać startą na drobnych oczkach czekoladę, wymieszać. Z lodówki wyciągnąć tortownicę. Banany obrać ze skórki i ułożyć na spodzie, skropić sokiem z cytryny. Zmiksowaną masę wyłożyć w kształcie kopca na banany. Pozostałe ciasteczka zmiksować do otrzymania konsystencji mokrej ziemi i posypać kopiec ze wszystkich stron. Wstawić do lodówki  w celu schłodzenia ( najlepiej na całą noc).