Uwielbiam desery i ciasta na zimno, których nie trzeba piec. Lekka śmietankowa masa z dodatkiem sera mascarpone to najczęstsze połączenie jakiego używam do takich słodkości. Na kopiec kreta składał się ciasteczkowo-maślany spód, wyżej wspomniana masa, dodatek całych bananów oraz pokruszone ciasteczka czekoladowe, które rzeczywiście wyglądają jak ziemia. Zapewniam, że zarówno dzieci, jak i dorośli będą zachwyceni tym deserem. Należy pamiętać, aby wykonać go dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce lub chłodnym miejscu wtedy masa stężeje. Przepis znalazłam u niezawodnej Doroty z Moich Wypieków.
Składniki:
- 350 g ciasteczek Oreo lub Neo,
- 70 g masła,
- 7 średniej wielkości bananów,
- 500 ml śmietanki kremówki 36%,
- 500 ml serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 40 g mlecznej czekolady,
- 250 g ciasteczek Oreo lub Neo
Przygotowanie:
350 g ciasteczek zmiksować na ziemię, dodać pokrojone w kostkę masło i dalej miksować do uzyskania jednolitej masy. Mniejszą tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć zmiksowane ciasteczka z masłem. Masę wygładzić i wgnieść w spód. Wstawić do lodówki na 30 min.
Dobrze schłodzić śmietankę kremówkę, następnie ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i cukier puder. Ubić na jednolitą masę, dodać startą na drobnych oczkach czekoladę, wymieszać. Z lodówki wyciągnąć tortownicę. Banany obrać ze skórki i ułożyć na spodzie, skropić sokiem z cytryny. Zmiksowaną masę wyłożyć w kształcie kopca na banany. Pozostałe ciasteczka zmiksować do otrzymania konsystencji mokrej ziemi i posypać kopiec ze wszystkich stron. Wstawić do lodówki w celu schłodzenia ( najlepiej na całą noc).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz