2015/05/20

Kruche ruloniki z rabarbarem

Maj to pora rabarbaru. Pięknych, smukłych zielono-czerwonych łodyg o kwaśnym smaku. Idealnie komponujących się w kruchym cieście z niewielką ilością cukru, aby zachować równowagę w smaku. Te proste ciasteczka rozpływają się w ustach i posmakują każdemu łakomczuchowi.


Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 2 łyżki cukru kryształu,
  • 1/3 szklanki ciepłej wody,
  • 4 łodygi rabarbaru,
  • 2 łyżki wiórek kokosowych,
  • 3 białka i 1 całe jajo,
  • 2 łyżki cukru
Przygotowanie:

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojone masło, żółtka  i śmietanę oraz cukier.  Całość pokroić, dodać ciepłej wody w zależności od tego jak skleja nam się ciasto,  zagnieść na jednolitą masę, uformować kulę.  Wstawić na 10 min do lodówki. W misce zmiksować białka z jajkiem, dodać wiórki i cukier, zmiksować. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm ( cieniutko ) i pokroić w niewielkie prostokąty. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kawałki ciasta smarować masą z jaj i wiórek, układać kawałek rabarbaru, następnie zwijając w rulonik. 
Piec w temp. 180 stopni przez 20 min.