Maj to pora rabarbaru. Pięknych, smukłych zielono-czerwonych łodyg o kwaśnym smaku. Idealnie komponujących się w kruchym cieście z niewielką ilością cukru, aby zachować równowagę w smaku. Te proste ciasteczka rozpływają się w ustach i posmakują każdemu łakomczuchowi.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 4 żółtka,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 2 łyżki cukru kryształu,
- 1/3 szklanki ciepłej wody,
- 4 łodygi rabarbaru,
- 2 łyżki wiórek kokosowych,
- 3 białka i 1 całe jajo,
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojone masło, żółtka i śmietanę oraz cukier. Całość pokroić, dodać ciepłej wody w zależności od tego jak skleja nam się ciasto, zagnieść na jednolitą masę, uformować kulę. Wstawić na 10 min do lodówki. W misce zmiksować białka z jajkiem, dodać wiórki i cukier, zmiksować. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm ( cieniutko ) i pokroić w niewielkie prostokąty. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kawałki ciasta smarować masą z jaj i wiórek, układać kawałek rabarbaru, następnie zwijając w rulonik.
Piec w temp. 180 stopni przez 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz