2015/05/29

Tarta z kremem jajecznym, pokrzywą i szpinakiem

Przepis na tę pyszną tartę zaczerpnęłam z książki " Pyszne chwasty". Przyznam, że bardzo ciekawiło mnie takie połączenie smaków i był to strzał w 10. Ciepła kolacja wszystkim przypadła do gustu. Kruche ciasto,  bardzo delikatny jajeczny krem ze  śmietaną i dodatek świeżych, młodych pokrzyw i szpinaku komponowały się idealnie.

Składniki:

Kruche ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 120 g schłodzonego masła,
  • łyżeczka soli,
  • łyżka kwaśnej śmietany ,
  • żółtko jaja kurzego,
  • 50 ml zimnej wody
Farsz:
  • szklanka młodych listków pokrzyw i szpinaku,
  • mała cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 jaja,
  • 200 ml śmietany ,
  • 100 g żółtego sera,
  • ulubione przyprawy
Przygotowanie:

 Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, śmietaną i żółtkiem, wlać tyle wody, żeby z powodzeniem zarobić kruche ciasto. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na 15 min.  W tym czasie formę na tartę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, tak aby wyłożyć formę i boki formy. Spód nakłuć widelcem w wielu miejscach i rozsypać groch, aby ciasto się nie podnosiło. Piec 25 min w temp. 180 stopni.
Pokrzywę należy dokładnie umyć i zblanszować. Proces zblanszowania polega na zagotowaniu wody do momentu wrzenia, wrzuceniu liści pokrzyw i gotowaniu ok. 3 min. W tym czasie pokrzywa straci zdolność "parzenia". Dodatkowo warto dodać do tej wody szczyptę cukru, aby zielkso zachowało zielony kolor, następnie zblanszowaną pokrzywę przełożyć do zimnej wody. 
Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę na maśle, dodać pokrojoną pokrzywę i szpinak. Doprawić czosnkiem, solą, gałką muszkatołową, i pieprzem. Smażyć ok. 5 min. 
Gdy spód tarty będzie gotowy należy przygotować farsz. Do miski wybić jaja i dokładnie zmiksować na gładką masę ze śmietaną. Dodać starty żółty ser i podsmażony szpinak z pokrzywą. Wymieszać dokładnie i wylać na kruche ciasto . Całość zapiekać  w temp. 180 stopni przez 30 min.