2015/06/25

Surówka z botwinki

  
Botwina, czyli młode liście buraka ćwikłowego zawiera żelazo, wapń i wiele witamin. Pobudza apetyt, koi nerwy, jest łatwostrawna. Ponadto jest prosta w przygotowaniu. Można z niej wyczarować pyszną zupkę o apetycznym kolorze, chipsy, surówkę , a nawet tartę. Dzisiaj zaserwuję Wam przepis na surówkę z botwiny, kalarepy i ogórka. Całość polana sosem winegret idealnie sprawdzi się w roli dodatku do schabu.

Składniki:

  • 2 małe kalarepy,
  • 2 ogórki,
  • 1 pęczek botwiny z buraczkiem,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek z cebuli
Przygotowanie:

Kalarepki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ogórki obrać i pokroić w kostkę.
Buraczka należy obrać i razem z łodyżkami (bez liści) zblanszować w gorącej wodzie przez ok 3 min. 
Botwinę umyć, pokroić i przełożyć do salaterki. Dodać zblanszowanego buraczka uprzednio pokrojonego w plasterki oraz łodyżki. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Oliwę, sok z cytryny i przyprawy wymieszać i polać surówkę . Szczypiorek pokroić , posypać gotową surówkę.