Botwina, czyli młode liście buraka ćwikłowego zawiera żelazo, wapń i wiele witamin. Pobudza apetyt, koi nerwy, jest łatwostrawna. Ponadto jest prosta w przygotowaniu. Można z niej wyczarować pyszną zupkę o apetycznym kolorze, chipsy, surówkę , a nawet tartę. Dzisiaj zaserwuję Wam przepis na surówkę z botwiny, kalarepy i ogórka. Całość polana sosem winegret idealnie sprawdzi się w roli dodatku do schabu.
Składniki:
- 2 małe kalarepy,
- 2 ogórki,
- 1 pęczek botwiny z buraczkiem,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypiorek z cebuli
Przygotowanie:
Kalarepki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ogórki obrać i pokroić w kostkę.
Buraczka należy obrać i razem z łodyżkami (bez liści) zblanszować w gorącej wodzie przez ok 3 min.
Botwinę umyć, pokroić i przełożyć do salaterki. Dodać zblanszowanego buraczka uprzednio pokrojonego w plasterki oraz łodyżki. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Buraczka należy obrać i razem z łodyżkami (bez liści) zblanszować w gorącej wodzie przez ok 3 min.
Botwinę umyć, pokroić i przełożyć do salaterki. Dodać zblanszowanego buraczka uprzednio pokrojonego w plasterki oraz łodyżki. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Oliwę, sok z cytryny i przyprawy wymieszać i polać surówkę . Szczypiorek pokroić , posypać gotową surówkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz