Początek lipca w ogródku zebrane pierwsze ogórki. To właśnie z nich powstają najlepsze ogóki małosolne mojej mamy. Lekko słone, z dodatkiem chrzanu, także wykopanego z grządek, pięknymi baldachami kopru i aromatycznym czosnkiem. Te pięć dni kiedy trzeba czekać, aby je spróbować ciągną się bardzo długo dlatego już po 3 dniach próbuję czy, aby nie są gotowe.
Należy pamiętać, aby do ukiszenia używać małych, twardych ogórków równej wielkości.
Do ukiszenia używam 2 litrowego szklanego, pękatego słoja
Składniki:
- ogórki ( ilość w zależności od wielkości słoja i ogórków),
- 2 baldachy kopru,
- 3 ząbki czosnku,
- pół śreniej cebuli,
- 1/3 małego korzenia chrzanu,
- skórka czerstwego pieczywa,\
- 3-4 liście bazylii
Zalewa :
- 2 litry wody,
- 2 kopiate łyżki soli (2-3 dag) przeznaczonej do przetworów
Przygotowanie:
Wodę zagotować z solą, ostudzić.
Na dnie słoja ułożyć koper, czosnek, chrzan i cebulę. Ogórki umyć i odciąć końcówki, ułożyć ciasno w słoiku, pomiędzy ogórki włożyć chleb i bazylię. Zimną zalewą zalać ogórki, odstawić na 4-5 dni. Po tym czasie jeść jako dodatek do kanapek lub do obiadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz