2015/07/04

Ogórki małosolne

Początek lipca w ogródku zebrane pierwsze ogórki. To właśnie z nich powstają najlepsze ogóki małosolne mojej mamy. Lekko słone, z dodatkiem chrzanu, także wykopanego z grządek, pięknymi baldachami kopru i aromatycznym czosnkiem. Te pięć dni kiedy trzeba czekać, aby je spróbować ciągną się bardzo długo dlatego już po 3 dniach próbuję czy, aby  nie są gotowe. 
Należy pamiętać, aby do ukiszenia używać małych, twardych ogórków równej wielkości. 

Do ukiszenia używam 2 litrowego szklanego, pękatego słoja

Składniki:
  • ogórki ( ilość w zależności od wielkości słoja i ogórków),
  • 2 baldachy kopru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół śreniej cebuli,
  • 1/3 małego korzenia chrzanu,
  • skórka czerstwego pieczywa,\
  • 3-4 liście bazylii
Zalewa :
  • 2 litry wody,
  • 2 kopiate łyżki soli (2-3 dag) przeznaczonej do przetworów
Przygotowanie:

Wodę zagotować z solą, ostudzić.
Na dnie słoja ułożyć koper, czosnek, chrzan i cebulę. Ogórki umyć i odciąć końcówki, ułożyć ciasno w słoiku, pomiędzy ogórki włożyć chleb i bazylię. Zimną zalewą zalać ogórki, odstawić na 4-5 dni. Po tym czasie jeść jako dodatek do kanapek lub do obiadu.