Nasz przydomowy krzaczek obficie obrodził w piękne i dorodne borówki amerykańskie, inaczej zwane borówkami wysokimi. Są to owoce bogate w fosfor i potas, obniżające poziom "złego " cholesterolu i charakteryzujące się wysoką wartością dietetyczną. Nie są tak kłopotliwe w barwieniu jak jagody leśne, ponadto są większe od nich. Zawartość pektyn sprawia, że nadają się na dżemy, dlatego dzisiaj postanowiłam połączyć je z malinami i pod koniec procesu przygotowania dżemu dodać 2 gałązki mięty, które nadały orzeźwiający aromat i smak.
Gotowy dżem przełożony do wyparzonych słoików należy poddać pasteryzacji, aby w trakcie przechowywania nie zepsuły się. Taki oto dżem można spożywać w postaci dodatku do świeżo upieczonego ciasta drożdżowego lub jako nadzienie do muffinków.
Składniki:
- 500 g borówki amerykańskiej,
- 500 g malin,
- pół szkalnki + dodatkowo 40 dag cukru,
- pół szklanki wody ,
- opakowanie pektyn,
- 2 gałązki mięty
Przygotowanie:
Do garnka wsypać przepłukane borówki i maliny, zalać wodą, gotować na małym ogniu do momentu kiedy owoce puszczą sok. W misce wymieszać szklankę cukru
z pektynami i wsypać do gotujących się owoców, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu 3 min, wsypać pozostały cukier, wymieszać . Dodać miętę i gotować ok. 5 min.
z pektynami i wsypać do gotujących się owoców, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu 3 min, wsypać pozostały cukier, wymieszać . Dodać miętę i gotować ok. 5 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz