2015/07/07

Pijany mus malinowo-winogronowy

Lato to okres kiedy najczęściej jemy lody szczególne w upalne dni. Najlepszy deser lodowy to ten polany owocowym musem z dodatkiem świeżych owoców. Kiedy z nalewki malinowej pozostały mocno alkoholowe malinki przełożyłam je do słoików, aby dodawać do herbaty . Takie nasączone owoce świetnie sprawdziły się w roli musu. Dodatkowym plusem jest krótki czas przygotowania.

Czas przygotowania : 10 min

Składniki:
  • łyżeczka miodu,
  • kiść ciemnych winogron,
  • szklanka malin z nalewki (250 ml) lub świeże maliny zalane szklanką wódki
Przygotowanie:

Do miski blendera wrzucić maliny, dodać łyżeczkę miodu i miąższ winogron. Całość zblendować, a następnie przetrzeć przez sitko dla uzyskania gładkiej konsystencji.
Propozycja podania:
  • 2 brzoskwinie,
  • 2 gałki lodów waniliowych,
  • mus pijany,
  • maliny i listki mięty lub melisy do ozdoby
Do pucharków na spód ułożyć ćwiartki brzoskwiń, gałki lodów, całość polać musem, posypać świeżymi owocami i przyozdobić listkami melisy lub mięty.