2015/08/01

Idealne ciasto drożdżowe

W tym poście pokaże Wam kilka kroków do idealnego ciasta drożdżowego. Z tego ciasta możecie robić różne wypieki począwszy od bułeczke maślanych po paluchy drożdżowe do piwa. Gotowi?:)



Jak wiemy podstawą ciasta drożdżowego są drożdże. Aby nasze ciasto wyrosło musimy zapewnić temu produktowi ciepło. Dodatek  cukru sprawia, że drożdże zaczynają się rozmnażać przez pączkowanie, przekształcając cukier w dwutlenek węgla i alkohol. Właśnie ten gaz powoduje rośnięcie ciasta .

1 krok : Rozczyn


W garnuszku należy podgrzać mleko, aby było ciepłe. Zciągnąć z palnika, wkruszyć drożdże i wsypać cukier. 
Dokładnie wymieszać łyżką, do rozpuszczenia składników. Pozostawić na 5 min pod przykryciem w ciepłym miejscu.


Po 5 min mój rozczyn wygląda tak :



2 krok : Przygotowanie ciasta

Będziemy potrzebować :
  • 1 kg mąki pszennej typ 500,
  • 1 całe jajo + 2 żółtka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • szklanka wody,
  • 0,5 litra mleka,
  • 1/3 kostki masła,
  • gotowy rozczyn

Do dużego garnka należy przesiać mąkę, wlać rozczyn.
Do  miseczki wybić jajo i oddzielić  od białek żółtka, dodać cukier i rozbełtać widelcem. Wlać do garnka z mąką. 
W rondelku podgrzać wodę z mlekiem i masłem, aby było ciepłe. Dodać masło, wymieszać, wlać do garnka z mąką. 
Wyrobić ręką ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki, pod koniec wlać olej, wyrobić, uformować kulę.


Krok 3 : Wyrastanie ciasta 
Garnek z ciastem należy przykryć ściereczką i odstawić na jakieś 45 min w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło . Powinno podwoić lub potroić swoją objętość. 


Tak oto powstaje ciasto drożdżowe. Z tak przygotowanego możecie wyczarować pyszności. 
Gotowe wytwory rąk naszych należy piec przez 15 min. w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec ok. 25 min.