2015/09/21

Chlebek dyniowy z imbirem

Aromatyczne, korzenne przyprawy i puree z dyni sprawiają, że ten chlebek jest wizytówką zbliżającej się jesieni. Idealnie smakuje z brzoskwiniowym powidłem lub świeżym twarożkiem. Jak kto lubi. Świeży imbir, cynamon i gałka muszkatałowa nadają mu podczas pieczenia nie powtarzalnego aromatu. Wystarczy niewiele aby go zrobić.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej razowej,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki otrąb pszennych,
  • łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki gałki muszkatałowej,
  • łyżeczka sody,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych ( drobno posiekane),
  • 1/4 szklanki świeżego imbiru,
  • szklanka startej na grubych oczkach dyni,
  • 3 jaja,
  • 1/4 szklanki oleju
Przygotowanie:

Do miski należy przesiać obie mąki, dodać przyprawy i pozostałe sypkie składniki, wymieszać.
Dynię przekroić na pół, wydrążyć środek i miąższ zetrzeć na tarce. Także imbir ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do miseczki wybijamy jaja i mieszamy je z olejem widelcem. 
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni.
Do suchych składników dodajemy dynię, imbir, orzechy oraz jaja z olejem. Całość dokładnie mieszamy do utworzenia kuli ciasta. Można zarobić ręką. 
Formę na chleb lub niewielką keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto. Posypujemy z wierzuchu pestkami dyni.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 45 min, sprawdzamy suchym patyczkiem pod koniec pieczenia.