Aromatyczne, korzenne przyprawy i puree z dyni sprawiają, że ten chlebek jest wizytówką zbliżającej się jesieni. Idealnie smakuje z brzoskwiniowym powidłem lub świeżym twarożkiem. Jak kto lubi. Świeży imbir, cynamon i gałka muszkatałowa nadają mu podczas pieczenia nie powtarzalnego aromatu. Wystarczy niewiele aby go zrobić.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej razowej,
- szklanka mąki pszennej,
- 1/4 szklanki otrąb pszennych,
- łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki gałki muszkatałowej,
- łyżeczka sody,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych ( drobno posiekane),
- 1/4 szklanki świeżego imbiru,
- szklanka startej na grubych oczkach dyni,
- 3 jaja,
- 1/4 szklanki oleju
Przygotowanie:
Do miski należy przesiać obie mąki, dodać przyprawy i pozostałe sypkie składniki, wymieszać.
Dynię przekroić na pół, wydrążyć środek i miąższ zetrzeć na tarce. Także imbir ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do miseczki wybijamy jaja i mieszamy je z olejem widelcem.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni.
Do suchych składników dodajemy dynię, imbir, orzechy oraz jaja z olejem. Całość dokładnie mieszamy do utworzenia kuli ciasta. Można zarobić ręką.
Formę na chleb lub niewielką keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto. Posypujemy z wierzuchu pestkami dyni.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 45 min, sprawdzamy suchym patyczkiem pod koniec pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz