2015/09/28

Podudzia z kurczaka z rozmarynem i ziemniakami

Aromatyczny rozmaryn, kwaśna cytryna, suszone pomidory oraz przyprawa do kurczaka to mój sposób na macerację drobiu. Kurczak jest mięsem dietetycznym, lekkim dlatego powinniśmy go umieścić w swojej diecie jeśli nie jesteśmy wegetarianinami. 
Kupując te podudzia zastanawiałam się jak je przygotować aby smakowały idealnie, były aromatyczne, natomiast mięsko było miękkie. To co znalazłam w lodówce i poza nią tzn. rozmaryn, suszone pomidory i cytryna stanowiły podstawę mojej maceracji. Posmarowałam je jeszcze pieprzem i gotową przyprawą do kurczaka. 
Ażeby było mi jeszcze łatwiej do naczynia z mięsem wkroiłam ziemniaki i paprykę, dodałam cebulkę i ząbki czosnku. Obiad jednogarnkowy gotowy w niecałe 2 godziny. 

Porcja dla 4-5 osób

Składniki:

  • 1,5 kg nóg/ podudzia z kurczaka,
  • 4 suszone pomidory,
  • ćwiartka cytryny,
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu lub łyżka suszonego,
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
  • łyżeczka mielonego pieprzu,
  • 8 ziemniaków,
  • papryka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej słonecznikowy lub rzepakowy,
  • szklanka wody
Przygotowanie:

Nogi z kurczaka należy dokładnie umyć, natrzeć przyprawą do kurczaka, poukładać w naczyniu żaroodpornym. Dodać całe suszone pomidory, rozmaryn i polać wyciśniętym sokiem z cytryny. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Do naczynia wkrawamy kawałki papryki, wlewamy pół szklanki wody i 2 łyżki oleju. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, cebulę przekrawamy na pół, ząbki czosnku obieramy, nie kroimy. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Kurczaka z warzywami pieczemy najpierw 15 min w temp. 200 stopni, następnie zmniejszamy temp. do 180 i pieczemy 1 godz. i 15 min. W między czasie kurczaka podlewamy wodą aby nie wysechł. Gotowe danie podajemy z ulubionymi surówkami.