2015/10/28

Batonik musli z orzechami i gruszką

Szybki, zdrowy i bogaty po brzegi w ulubione dodatki. Taki jest batonik musli, który dziś zrobiłam, aby mieć pełnowartościowy dodatek do kawy na śniadanie. Wystarczy wymieszać w misce wszystkie składniki i wyłożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika, zapiec, a po ostudzeniu pokroić i rozkoszować się zdrową przekąską. Możecie go zrobić z ulubionych bakalii i suszonych owoców, aby wzbogacić jego smak i wygląd.

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki otrąb owsianych,
  • 1/4 szklanki mąki razowej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta cynamonu,
  • 1/4 szklanki suszonych jabłek ( pokrojonych),
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich, laskowych, migdałów,
  • 3 kostki gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki pokrojonej gruszki,
  • 130 g kefiru,
  • 1/4  szklanki  żurawiny lub granatu
Przygotowanie:

Suche składniki wsypać do miski, dodać posiekane orzechy, bakalie które macie w zapasie i pozostałe składniki, wlać kefir. Masę dokładnie wymieszać i wstawić na 10 min do lodówki.
W tym czasie prostokątne naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia  wyłożyć papierem do pieczenia. Masę owsianą wyłożyć na formę i rozprowadzić łyżką. Piec w temp. 200 stopni przez 25 min. Ostudzić w formie, a następnie pokroić w prostokąty.