2015/10/24

Grissini rozmarynowo-czosnkowe

Grissini- kruche, drożdżowe paluchy, króre wywodzą sie z włoskiej kuchni. Świetna przekąska na imprezy, ale też jako paluchy do chrupania podczas seansu filmowego. Dzisiaj proponuję Wam aromatyczne rozmarynowo-czosnkowe grissini z czarnuszką lub solą morską. Jeśli chcecie podać je na imprezę możecie zawinąć je szynką parmeńską, na pewno zachwycicie tym swoich gości. 
Należy pamiętać, aby drożdże wyciągnąć z lodówki na ok. 40 min, aby je rozgrzać.


Składniki:

Rozczyn:

  • 40 g drożdży świeżych,
  • 1/4 szklankiciepłej wody,
  • łyżeczka cukru
Ciasto drożdżowe:
  • gotowy rozczyn,
  • 70 dag mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 200 ml ciepłej wody
Ponadto:
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego,
  • czarnuszka/sól morska do posypania,
  • jajko
Przygotowanie:

Do garnuszka należy wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłą wodą, dokładnie rozgnieść i odstawić do wyrośnięcia na 5 min w ciepłe miejsce.
Do sporego garnka lub miski przesiać mąkę i sól. Wlać rozczyn, oliwę i 150 ml wody. Zagnieść ręką, jeśli ciasto jest zbyt suche wlać pozostałą wodę, można w trakcie dolewać oliwę jeśli czujesz potrzebę. Ciasto wyrabiać przez dobre 5-10 min, aby stało się elastyczne i jednolite. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryć czystą ściereczką.
Po tym czasie do ciasta wgnieść czosnek i posiekane drobno igiełki rozmarynu, ciasto ponownie zarobić, podzielić na 2 części. 
Każdą z części rozwałkować i wykrawać cienkie paski, które następnie rolować. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i układać obok siebie paluchy, posmarować rozbełtanym jajem ,posypać czarnuszką i solą morską. Grissini piec w temp. 200 stopni przez 15 min.
Gotowe paluchy podawać z ulubionym sosem lub zawijać w szynkę parmeńską.



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz