Grissini- kruche, drożdżowe paluchy, króre wywodzą sie z włoskiej kuchni. Świetna przekąska na imprezy, ale też jako paluchy do chrupania podczas seansu filmowego. Dzisiaj proponuję Wam aromatyczne rozmarynowo-czosnkowe grissini z czarnuszką lub solą morską. Jeśli chcecie podać je na imprezę możecie zawinąć je szynką parmeńską, na pewno zachwycicie tym swoich gości.
Należy pamiętać, aby drożdże wyciągnąć z lodówki na ok. 40 min, aby je rozgrzać.
Składniki:
Rozczyn:
- 40 g drożdży świeżych,
- 1/4 szklankiciepłej wody,
- łyżeczka cukru
Ciasto drożdżowe:
- gotowy rozczyn,
- 70 dag mąki pszennej,
- łyżeczka soli,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 200 ml ciepłej wody
Ponadto:
- 3 ząbki czosnku,
- 2 gałązki świeżego rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego,
- czarnuszka/sól morska do posypania,
- jajko
Przygotowanie:
Do garnuszka należy wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłą wodą, dokładnie rozgnieść i odstawić do wyrośnięcia na 5 min w ciepłe miejsce.
Do sporego garnka lub miski przesiać mąkę i sól. Wlać rozczyn, oliwę i 150 ml wody. Zagnieść ręką, jeśli ciasto jest zbyt suche wlać pozostałą wodę, można w trakcie dolewać oliwę jeśli czujesz potrzebę. Ciasto wyrabiać przez dobre 5-10 min, aby stało się elastyczne i jednolite. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryć czystą ściereczką.
Po tym czasie do ciasta wgnieść czosnek i posiekane drobno igiełki rozmarynu, ciasto ponownie zarobić, podzielić na 2 części.
Każdą z części rozwałkować i wykrawać cienkie paski, które następnie rolować. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i układać obok siebie paluchy, posmarować rozbełtanym jajem ,posypać czarnuszką i solą morską. Grissini piec w temp. 200 stopni przez 15 min.
Gotowe paluchy podawać z ulubionym sosem lub zawijać w szynkę parmeńską.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz