Późną jesienią jako dodatek do obiadu polecam lekko chrupiącą, dielikatną i bogatą w antocyjany ( o właściwościach przeciwutleniających), witaminy : E, C oraz beta-karoten czerwoną kapustę. Duszona w wytrawnym, czerwonym winie ma niepowtarzalny smak. Doskonała zarówno do drobiu jak i wieprzowiny.
Składniki:
- pół główki czerwonej kapusty,
- szklanka wody,
- pół szklanki wytrawnego, czerwonego wina,
- 1 garść rodzynek,
- sól, pieprz,
- szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy szklankę wody, wino, rodzynki i dusimy pod przykryciem często mieszając. Ważne jest aby płyn przykrywał ok. 1/3 kapusty. Dusimy ok. 30 min. Po tym czasie, gdy kapusta zmięknie dodajemy przyprawy i łyżkę masła. Dodatkowo dodałam łyżeczkę konfitury z pigwy, która zaostrzyła smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz