2015/11/29

Modra kapusta duszona w winie

Późną jesienią jako dodatek do obiadu polecam lekko chrupiącą, dielikatną i  bogatą w antocyjany ( o właściwościach przeciwutleniających), witaminy : E, C oraz beta-karoten czerwoną kapustę.   Duszona w wytrawnym, czerwonym winie ma niepowtarzalny smak. Doskonała zarówno do drobiu jak i wieprzowiny. 


Składniki:

  • pół główki czerwonej kapusty,
  • szklanka wody,
  • pół szklanki wytrawnego, czerwonego wina,
  • 1 garść rodzynek,
  • sól, pieprz,
  • szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy szklankę wody, wino, rodzynki i dusimy pod przykryciem często mieszając. Ważne jest aby płyn przykrywał  ok. 1/3 kapusty. Dusimy ok. 30 min. Po tym czasie, gdy kapusta zmięknie dodajemy przyprawy i łyżkę masła. Dodatkowo dodałam łyżeczkę konfitury z pigwy, która zaostrzyła smak.