2017/07/31

Pieczony pstrąg łososiowy z ziołami

Pieczony  pstrąg łososiowy  z oregano i czosnkiem. Takiej pysznej, pieczonej ryby dawno nie jadłam. Dzięki  dodatkowi masła  wyszła soczysta i delikatna. Jako dodatki zaserwowałam pieczoną dynię, gotowaną cukinię oraz młode ziemniaki. 


Składniki:
  • 2  filety  pstrąga łososiowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 0,5 cytryny,
  • 4 gałązki oregano,
  • 3 łyżki przyprawy do ryb,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:

Każdy z filetów dzielimy na 4 części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, polewamy oliwą. Układamy pokrojone filety, które posypujemy przyprawą do ryb. Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plasterki i nacieramy rybę. Listki oregano  układamy na rybie. Na każdy kawałek dajemy plasterek masła. Blachę przykrywamy folią aluminiową. Pstrąga łososiowego pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 min.