Pieczony pstrąg łososiowy z oregano i czosnkiem. Takiej pysznej, pieczonej ryby dawno nie jadłam. Dzięki dodatkowi masła wyszła soczysta i delikatna. Jako dodatki zaserwowałam pieczoną dynię, gotowaną cukinię oraz młode ziemniaki.
Składniki:
- 2 filety pstrąga łososiowego,
- 4 ząbki czosnku,
- 0,5 cytryny,
- 4 gałązki oregano,
- 3 łyżki przyprawy do ryb,
- sól i pieprz do smaku,
- masło,
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Każdy z filetów dzielimy na 4 części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, polewamy oliwą. Układamy pokrojone filety, które posypujemy przyprawą do ryb. Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plasterki i nacieramy rybę. Listki oregano układamy na rybie. Na każdy kawałek dajemy plasterek masła. Blachę przykrywamy folią aluminiową. Pstrąga łososiowego pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz